Geen spanning meer in Akersloot

Trafohuisjes bVision.nl

Hallo Sjoerd,
ik geef je hierbij mijn foto, genomen op 21 sep 2009. Als ik van het bestaan van jouw site had geweten had ik meer foto’s genomen. Helaas zie je op mijn foto vrijwel hetzelfde als op Google maps. Op Google zie je hem ten zuiden van Akersloot, aan de zuidkant van de Sluisweg, 50 m ten westen van de Geesterweg. Op Google Satelliet valt z’n schaduw over de Sluisweg heen. Ik vind het wel een hele bijzondere, heb er niets voor niets indertijd een foto van genomen. Als ik op mijn wandeltochten weer iets moois tegenkom zal ik aan je site denken! Veel succes ermee.
groetjes,
Landloper

Dat was voor mij het startschot naar een zoektocht om wat meer van dit ene huisje te weten te komen. Het is een PEN Huisje, dat staat er duidelijk genoeg op. Het blijkt een huisje te zijn dat onderdeel uitmaakt van drie gelijkvormige huisjes, getekend weer door Han van Loghem. Ik kwam op internet de volgende tekst tegen:

Op 27 april 1917 komt de directeur van de PEN tezamen met zijn hoofdingenieur voor een gesprek op het gemeentehuis. Ze worden ontvangen door burgemeester Hennes, wethouder Groot en enkele raadsleden. Ze hebben tekeningen en een uitgewerkte begroting mee voor de aanleg van een Akersloots elektriciteitsnetwerk inclusief straatverlichting.

Het elektriciteitsnetwerk zal door de PEN worden aangelegd en daarna worden overgedragen aan de gemeente. Hiervoor wordt een eigen Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf opgericht. Voor het netwerk zijn drie transformatorhuisjes nodig.. Deze trafohuisjes worden gebouwd aan de Sluisweg, Kerkdijk ( nu Dorpsstraat ter hoogte van garage Akersloot) en de Boekelerweg (tegen over de huidige jachthaven Laamens). Tussen deze trafohuisjes wordt de 10.000 Kv hoogspanningsleiding aangelegd. Deze leiding volgt ongeveer het tracé waar nu Geesterweg loopt. Het hoogspanningsnet en de drie trafohuisjes blijven wel in eigendom van de PEN. In de straten worden de 250 palen geplaatst waaraan de stroomdraden en verlichting worden opgehangen. In totaal bedragen de aanlegkosten F 17600,-. Vanwege de eerste wereldoorlog is er een schaarste aan koper en wordt er ijzerdraad gebruikt voor het stroomtransport. Ongeveer 9000 kg draad in verschillende dikten wordt er toegepast. Iedere woning krijgt een eigen meter. De aanleg van lichtpunten in de woning is voor rekening van de bewoners zelf. Op 24 november 1917 wordt het netwerk onder spanning gezet. Al om het al een grote vooruitgang voor de bewoners, want de petroleumlampen en kaarsen kunnen de kast in. In Akersloot is alleen het trafohuisje aan de Sluisweg nog aanwezig. Dit trafohuisje is niet meer als zodanig in gebruik en geniet nu een monumentale status.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.551833 en 4.726639 (Google Maps)

16 Comments

 1. Ter aanvulling er staat ‘als zodanig’, wat nmm inhoudt via bovengrondse distributie. Volgens mij staat er altijd nog wel een werkende transformator in, omdat Liander hun meest recente stickers met noodnummer op de deur heeft geplakt. Dat doen ze niet op een passief monument. Er is in de buurt ook geen metalen kast of derfgelijke van Liander verschenen die de verdeling van dit gebouwtje heeft overgenomen.

  (@Ria: Het muurtje ervoor is een stenen bruggetje over een greppel.)

 2. Een klassieker: een kathedraal in het polderlandschap.

 3. Ha Sjoerd,

  Een mooi huisje, goed geconserveerd, normaal zou het al gesloopt zijn.
  Het verhaal is erg leuk, zo weet je weer dat in het begin elektriciteit heel bijzonder was en zo de gebouwen ook meer aandacht kregen. oma

 4. Ja, idioot is dat he, ze zetten overal van die dingen neer, en dan raken ze buiten gebruik omdat er elders weer nieuwe huisjes moeten, meer van deze tijd.
  Mja, zo blijft men almaar bezig. Goed dat deze bewaard blijft.

 5. Natuurlijk ken ik dit LS-huisje in Akersloot. Mooie foto overigens en een goede beschrijving welke ik nog niet kende, dank hier voor.

 6. Ik vind het een prachthuisje. Trafohuisjes zien wordt hier zo langzamerhand een ziekte.

 7. Het valt mij steeds meer op hoe verschillend al die huisjes eigenlijk zijn. Dee is ook weer heel speciaal.

 8. Toch wel jammer dat de bovenleidingen weg gehaald zijn. nu kan er geen trein meer rijden van 103.

 9. Een prachtig huisje is het zeker .

 10. Goed dat dit fraai vormgegeven transformatorhuisje als monument blijft bestaan.
  Mooi dat je de geschiedenis omtrent het ontstaan van dit huisje en het netwerk erbij hebt gezocht.

 11. Die is ookal zo apart. Ik heb er hier nog wel een paar in de buurt op het oog, maar tijd, zon ontbreekt op dit moment. Maar ze komen er vast aan….

  Love As always
  Di Mario

 12. Gewoon een prachtig trafohuisje Han dat helemaal past in het vlakke landschap, en jij Sjoerd bent weer helemaal blij met deze aanwinst in de verzameling.
  Salu2 Albert

 13. Weer zo’n mooie hoge, als op Dreischor. Leuke met het muurtje ervoor.

 14. Leuk trafohuisje. Apart. Zo zie je ze hier niet zo veel.

 15. Ook al is het huisje niet meer in gebruik, wel goed dat het bewaard wordt.
  Het is een heel bijzonder huisje.
  Fijne zondag.

 16. Over deze en z’n iets bredere broertje in Graft heb ik afgelopen oktober gelogd. Is op 10km van m’n huis. http://ximaar.wordpress.com/2012/10/01/okt-01-pen-akersloot-en-graft/
  Daar staan ook de links naar de rijksmonumenten-pagina’s. Beide zijn net als het huisje in Amstelveen rijksmonument.

Geef een reactie