Marienkapelle Süsterseel
Marienkapelle Süsterseel

Marienkapelle Süsterseel

bVision Photography

Voor de Limburgers uit de mijnstreek, is dit veldkapelletje een bekend gezicht. Het staat echt in de middle of nowhere. Een paar honderd meter van de Landstraße 410, ofwel de voormalige neutrale weg die van Schinveld naar Koningsbos, dwars door de Duitse Selfkant liep. Tussen de dorpen Süsterseel, Hastenrath und Gangelt in. Deze Marienkapelle stamt uit het jaar 1883, dat staat in de boog boven de deur. Daar staat ook de spreuk “Maria, Königin des Heiligen Rosenkranzes, bitte für uns”.

bVision Photography

De kapel staat op een plaats waar voorheen ook een kapelletje stond. Alle papieren en bouwdocumenten van deze kapel zijn bij een brand verloren gegaan. Alle historie van deze kapel komt uit de monden van de oude mensen die zich dit nog herinneren. De kapel staat er op de foto’s nog redelijk uit, maar staat op een dusdanige afgelegen plaats dat weer en wind er vrij spel hebben, ook vandalen hebben er vrij spel. De paar Lindebomen die er staan bieden niet voldoende beschutting. Ofwel, het wordt afbreken, of restauratie. Een oord van bezinning en gebed is het al lang niet meer en de kerken in de omgeving kunnen de kosten van restauratie ook niet betalen. De ondergang van het geloof…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

22 Comments

  1. sonnie

    ik kom hier regelmatig langs, en het is een prachtig zicht, ik heb niks met kerken/kapelletjes maar hier zie ik mij wel in een bruidsjurk voor staan en als het mogelijk ook nog trouwen, dus niet slopen.

  2. Met het geloof heb ik helemaal niets, maar het stilletjes wegkwijnen en uiteindelijk verdwijnen van zo’n prachtig landschapselement gaat me toch wel aan het hart.
    Hier in Fryslân speelt het probleem van de leegloop der kerken ook al jaren. Gelukkig hebben we hier de Stichting Alde Fryske Tsjerken, die tot doel heeft om kerken in Fryslân als cultureel erfgoed te behoeden voor verval of sloop

  3. Annette Barendregt

    Jeetje, wat zonde. Dat niemand daar zich om bekommerd. Dat moet toch anders kunnen. Ik ben helemaal weg van die kapelletjes, waarschijnlijk omdat je dat hier nooit ergens ziet. En ze zijn zo mooi. Ik hoop dat iemand met geld dit leest en ziet en er zijn missie van maakt. Als ik geld had deed ik het wel! 😉

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.