Al binnen – door Frank
Al binnen – door Frank

Al binnen – door Frank

Zoals Sjoerd maandag al aangaf heb ik vakantie. We gaan de komende weken ook nog een dag of tien daarvan weg. Voor mijn katten en het huis wordt gezorgd, een goede vriendin van ons woont dan in ons huis. Dat doet ze al jaren en dit geeft ons een veilig(er) en gerust gevoel.  Een van de dingen die ik tijdens vakantie pleeg te doen is foto’s maken. Dat wil zeggen: meer dan wat ik er normaal maak. De meeste foto’s die ik tijdens de vakanties maak zijn puur als herinnering aan, en niet “artistiek” bedoeld. Eigenlijk heb ik tijdens de rustvakanties, anders dan de rondreizen, ook geen zin om de spiegelreflex mee te nemen. Veel te veel sjouwen. Aan sjouwen heb ik een hekel, maar met de fotografie sluipt dat sjouwen er langzaamaan in. Een flitser erbij, een extra lens en voor je het weet heb je toch een aantal kilo’s aan je nek hangen. De vorige vakantie heb ik dan ook de “grote camera” vaak niet mee op pad genomen. Het lag er ook wel aan dat ik een beetje afgepeigerd was, maar zonder camera ben ik dan toch ook niet gelukkig. Ik heb toen wat foto’s gemaakt met mijn telefoon en met de camera van mijn vrouw, maar dat mist dan toch de kwaliteit die ik gewend ben.

Tijdens de komende vakantie vier ik ook mijn verjaardag. Het is een beetje traditie geworden om dan weg te zijn. Echt vieren doe ik dat dan van de zomer,  met een tuinfeestje voor de familie en vrienden. En wat leuk is, dat is kennelijk ook traditie, we hebben die dag toevallig altijd goed weer, al jaren. We staan er zelfs bekend om in onze familie. Om tijdens de komende vakantie mooie foto’s te maken, heb ik van mijn vrouw, mijn verjaardagscadeau alvast eerder gekregen. Ik ben er heel blij mee: Een nieuwe veel compactere camera, maar wel met dezelfde sensorgrootte als mijn spiegelreflex, én ik kan foto’s in RAW maken ermee. Dat laat achteraf in de computer veel meer mogelijkheid toe om de foto fatsoenlijk te ontwikkelen. Kwalitatief betere foto’s dan de camera maakt door ze meteen als JPG eruit te laten komen. Ik sla dat bewerken door de camera liever over. Geen verlies aan kwaliteit dus. Het nieuwe speeltje is een Sony NEX 3, De lens is verwisselbaar, alhoewel dat waarschijnlijk niet staat te gebeuren, omdat ik de meeste foto’s toch in de groothoekstand maak. 16-50mm is het brandpunt, wat in het sensorformaat APS-C met anderhalf vermenigvuldigd moet worden, zodat in de praktijk deze lens 24-75mm is. De camera past in een redelijk klein fototasje, wat ik aan mijn riem kan hangen. De camera voelt licht aan, ik heb het niet nagewogen, maar volgens de technische gegevens zou hij maar 210 gram wegen. Dat wordt heel relaxt “sjouwen”.

 

14 Comments

  1. ja, verjaardag, daar zeg je me wat, meestal vier ik het ook als ik ver weg ben, maar ik vrees dat er dit jaar verwacht word dat ik het alhier nadien nog eens vier.

    Maar evengoed, foto`s knippen doe ik sowieso voor de lol en uit de losse pols, dan beleef ik er het meeste plezier van.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.