Grijs
Grijs

Grijs

Vanaf 2013 zal de vergrijzing van de Nederlandse bevolking sterk toenemen. Door de babyboom vlak na de tweede wereldoorlog steeg het aantal kinderen, en neem daarbij dat de gemiddelde leeftijd steeds hoger wordt en je kunt erop wachten. Naar mijn idee maakt het niet veel uit of je daarbij de pensioen- of AOW-leeftijd verhoogd. Het gaat om de leeftijd van de mensen hierbij. De meeste jeugd heeft geen werk en moet tot 67 jaar doorwerken, ze weten alleen nog niet waaraan. De vijftigplusser die op straat komt te staan krijgt nooit geen werk meer. De zestigplusser hoef je niet eens meer te laten solliciteren, kans is nihil om bij een baas aan de gang te kunnen. Daar moet toch op de een of andere manier een mouw aan te passen zijn. Als je als overheid toch moet betalen aan bijstand of een werkeloosheid uitkering, laat die twee dan eens samen aan tafel gaan zitten met de te verdelen geldpot en samen een job vervullen. Het jeugdige elan van de schoolverlater en de kennis van de oudere werknemer moeten toch een vruchtbare samenleving kunnen opleveren, en de baas heeft er ook nog wat aan. De oudere krijgt dan wat minder loon en de jongere krijgt dat erbij. Wel daarbij bijvoorbeeld een contractperiode afspreken en garanties geven. Laat zeggen dat ik mijn laatste vijf werkbare jaren samen werk met een schoolverlater op niveau die geen baan heeft, maar wel de garantie dat hij ervaring opdoet en eventueel mijn baan krijgt als ik met pensioen ga. Nou ja, aanleiding voor deze gedachte was het feit dat Nuon in de etalage staat, en dat Essent het ook moeilijk heeft. De onderstaande foto is kwalitatief uitermate teleurstellend niet al te best dus, maar dit stond in een etalage waarvan de ramen niet al te schoon waren en de zon in de ramen scheen. En dit beeld staat me nu voor ogen…

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 reacties

  1. Han

    Sjoerd, regeren is toch vooruit zien, alleen waarom heeft deze en de voorgaande regeringen het probleem nooit goed aangepakt, nu zijn ze te laat. Of is het gewoon het probleem voor je uitschuiven en dan maar zien waar het bootje strand.

  2. Prachtidee, Sjoerd! Beter dan dat van Thatcher die een oude econoom nablaatte: ‘Laten wij werklozen geen uitkering meer geven! Ofwel gaan ze dan harder op zoek naar werk danwel gaan zij dood van de honger. Hoe dan ook wordt het probleem dan opgelost.’ Ik weet het: geen kwaad woord over de doden maar mensen als Thatcher blijven eigenlijk voortleven en dan mag kwaad spreken dus best. Vind ik.

  3. Nederland hobbelt waar het de vergrijzing betreft achter België en Duitsland aan. Vergrijzing onstaat door minder geboortes ten opzichte van het aantal geboortes in het verleden. Het is niet alleen de babyboom die de vergrijzing tijdelijk gaat opjagen, maar ook de kleine gezinnen en de grote groep kinderlozen van de laatste 30 jaar. Op dat punt scoren België en Duitsland nog veel slechter. Zij hadden in de laatste 30 jaar veel minder geboortes per miljoen inwoners. Zoveel minder dat in Duitsland de bevolking is gekrompen, waar wij in NL nog een bevolkingsgroei hadden en hebben.

    Als het om werkgelegenheid gaat, dan steekt het nog veel vreemder in elkaar. Mensen staren zich stuk op de werkloosheidcijfers, terwijl je in dit soort gevallen naar de werkegelegenheidcijfers moet kijken. In Nederland zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest als nu. We halen een werkgelegenheidspercentage van 75%, waarbij Duitsland 72% haalt en België en de andere EU-landen (maar ook de USA, Japan en Zuid-Korea) nog veel minder.

    Dat ouderen slecht aan een baan komen is al heel lang zo en heeft meer met scholing, flexibiliteit en vakbonden te maken. Jongere mensen zijn langer op school geweest, weten beter om te gaan met nieuwe technologie en laten zich makkelijker een kant op duwen, wat een werkgever flexibiliteit noemt. De vakbonden hebben zo goed voor hun leden en andere werknemers gezorgd dat die na 20 dienstjaren veel te duur worden en bedrijven voor een goedkopere jongere kiest.

  4. Ik vind je idee wel interessant, alleen wanneer die laatste vijf jaar ingaan dat is tegenwoordig koffiedik kijken met die fantasten PVDA en VVD aan het roer. Ik zeg NOOIT meer op stemmen op die pipo’s, je ziet wat er van komt. Overal is men uit het dal aan het komen en NL gaat alleen maar dieper.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.