Mee-eters – door Frank
Mee-eters – door Frank

Mee-eters – door Frank

Zo medio augustus worden werksterwespen uit het wespennest gegooid. Hun taak zit er dan op. Hebben ze maanden lang insecten uit je tuin gevangen, en naar het nest voor de larven gebracht, nu mogen ze voor zichzelf zorgen. Eigenlijk hele nuttige dieren, wespen zijn belangrijke insectenbestrijders. Zo nam een onderzoeker  ooit waar dat 300 tot 400 werksterwespen van de Duitse wesp “Vespula germanica” in 6 uur tijd 2500 vliegen van verschillende soorten samen met 650 langpootmuggen en steekmuggen naar het nest brachten. Maar vanaf augustus komen ze dus op ons eten af,  want dat vinden ze toevallig ook lekker. Vooral zoetigheid, opletten dus als er eentje in de buurt van je glas of flesje limonade komt, voor je het weet heb je haar (het zijn geen hemmen) in je mond en dan steken ze. Veilig is het daarom om met een rietje je drankje te drinken. Je kunt ook een schijfje sinaasappel of citroen op de rand van je glas leggen en daar het rietje doorsteken. Dat ziet er ook nog enigszins feestelijk uit en de wespen kunnen er niet in. Als ze niet te veel rond mijn oren zoemen dan mogen ze  mijn bord wel aflikken, maar ik vind wel dat ze moeten wachten tot ik met eten klaar ben. En, er niet naar slaan, dan steken ze, je kunt als te dichtbij komen het beter even “uitzitten”, dat werkt bij ons al jaren goed. Natuurlijk ben ik ook al eens gestoken, vroeger als kind. Er was er eens eentje onder de pijpen van mijn korte broek gekomen. Meer schrikken dan pijn denk ik nu. Wel leken de wespen vroeger groter, of ik ben flink gegroeid. Het fotootje hieronder van een gewone wesp  “Vespula vulgaris” heb ik afgelopen weekend in Gaiapark (dierentuin in Zuid-Limburg) gemaakt, de wesp snoept hier van een restje saus van bij een broodje worst. Wespen worden daar niet gehouden, maar zijn ook gasten, mee-eters!

 

19 Comments

 1. Rob

  Wespen, Nederlandse of Duitse heb ik dit jaar nog niet voorbij zien komen.
  Muggen daar en tegen juist weer wel.
  En daar hoor ik steeds meer verontrustende verhalen over.
  Hoewel mijn buren veelal uit de Tropen komen geven zij mij geen ziekten.
  Maar de rondvliegende muggen geven daar juist wel steeds meer kans op.
  Vriendelijke vakantiegroet,

 2. Ik heb nog bijna geen wespen gezien ! Geen lieve diertjes ! Maar de honingbij is terug nu. Een buur imker heeft 20 van zijn 30 korven door mijtziekte verloren zien gaan ! Tegenwoordig heeft hij Australische bijen gekocht! Ze zien er gans anders uit , maar naarstige werkstertjes. Als hun vleugeltjes versleten zijn gaan ze het nest uit om te sterven en plaats te maken voor nieuwe krachten .

 3. Dag Frank,

  sjaaaa… nu krijg ik inderdaad een andere kijk op de wesp.
  Ik vond ze eigenlijk alleen maar lastig en pijnlijk als ze steken.
  Maar dat ze zomaar het nest uitgeflikkerd worden… dat vind ik geen stijl.
  Dus… voortaan zal ik ze niet meer doodmeppen!!!

  Dat rietje is een goed idee…

  Groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.