Explosieve spanning op de Vlaardingenlaan in Amsterdam.

Explosieve spanning op de Vlaardingenlaan in Amsterdam.

Trafohuisjes bVision.nl

Op de hoek van de vlaardingenlaan en de westlandgracht in Amsterdam vond Han dit exemplaar van een duohuisje. Aan de linkerkant de elektriciteit en aan de rechterkant het gas. Oorspronkelijk eigenaar was het GEB, het Gemeentelijk Energie Bedrijf.

Trafohuisjes bVision.nl

Han leverde de logo’s er netjes bij, en dus moest ik daar uiteraard iets mee doen. Dit gemeentelijk energiebedrijf ontstond in 1941 door het samenvoegen van de Gemeente-Elektriciteitswerken en de Gemeente-Gasfabrieken, en dat verklaart ook deze duohuisjes. In 1985 werd het opgeheven en kwam het in andere handen. Ik ben blij dat ze de huisjes niet meteen voorzien hebben van andere logo’s. Volgens mij is nu alles in handen van Nuon, maar dat weet ik niet zeker.

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • De coördinaten zijn 52; 20;49.227905273, 4; 50; 45.5251693725(Google Maps)

  click to see the pictures big

  Trafohuisjes bVision.nl

  14 Comments

  1. Nou, prachtig. Maar al met al weer zo’n typische weergave van de neergang die je overal in Amsterdam kunt zien, met name op de publieke eigendommen, die van niemand zijn, dus waar iedereen met zijn handen aan denkt te mogen komen.

  2. In Amsterdam is het elektra en gas nu onder beheer van Alliander onderdeel van de NUON. Dat je op oude huisje nog de sporen van het verleden kan zien, zoals hier van het GEB maakt de huisjes m.i.z alleen maar interessanter.

   Han

  Reageren mag, stay safe!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  %d bloggers liken dit: