Gemaal Wijkermeer
Gemaal Wijkermeer

Gemaal Wijkermeer

Trafohuisjes bVision.nl

Het Wijkermeer is een Noordhollandse droogmakerij en polder ten zuidoosten van Beverwijk. Het meer was eigenlijk een onderdeel van het IJ en is zodoende in het midden van de negentiende eeuw tezamen met het IJ ingepolderd. Het meer stond in open verbinding met de Zuiderzee, via het IJ en had ook een open verbinding met de Schermer, tot deze verbinding werd afgedamd na de oprichting van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland.
De haven van Beverwijk lag in eerste instantie aan het Wijkermeer, later was de haven door aanslibbing met een kanaal (‘De Pijp’) aan het Wijkermeer verbonden. Nog steeds loopt de Wijkermeerweg langs de Pijp in Beverwijk.

Trafohuisjes bVision.nl

Ik heb de foto’s van Han gekregen, ik kan het vinden op Google, maar de historie van dit gemaal blijft voor mij een raadsel. Wellicht dat Han er nog iets meer over weet. Aan de andere kant maken de foto’s uiteraard veel goed. Je hoeft niet alles te weten om wat mooi te vinden. Toch baal ik ervan dat ik er niet echt iets van kan vinden.

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • click to see the pictures big

  Trafohuisjes bVision.nl

  15 Comments

  1. Van dit soort gebouwtjes zijn er flink wat ik mijn omgeving te vinden. Deze zal van rond 1980 zijn. Rond die tijd zijn een groot deel van de gemalen geautomatiseerd. Dwz die happer grijpt elk uur voor de ingang de rommel uit het water en dumpt dat in een bak. Dat gaat volautomatisch en als het water erg schoon is (geen takken of bladeren) dan kan het erg lang duren eer hij weer zijn rondje doet. Die deur van de PEN is alleen voor het gemaal zelf. Hier bij het ziekenhuis zijn ook 3 grote deuren van de PEN (tegenwoordig (Liander) en ook die worden niet gebruikt voor straatlantaarns of woningen in de buurt. Onze V&D en Hema hebben ook een eigen PEN-deur. Het Hoogheemraadschap zit duidelijk beter in de slappe was. Zij hebben mooiere huisjes, die erg goed onderhouden worden. En altijd hangt hun vlag erbij te wapperen en het gras er omheen wordt regelmatig gemaaid.

  Reageren mag, maar hou het netjes...

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.