De spanning is heet in Amsterdam

De spanning is heet in Amsterdam

Trafohuisjes bVision.nl

De volgende bijdrage is afkomstig van Han Vogel. Dit zijn wel heel speciale trafohuisjes. Deze staan langs het water aan de Schinkelkade. En nu het erge volgens wiki:
De stalen transformatorzuilen in Amsterdam, een ontwerp van J.M. van der Mey uit 1911, zijn nog steeds te zien in het stadsbeeld. Ze worden vooral gebruikt voor aankondigingen van culturele aard. De oudste in 2008 nog aanwezige peperbussen dateren uit de jaren 50. Vanaf ongeveer 2000 werden betonnen exemplaren geplaatst, maar vanaf 2008 zullen compactere betonnen exemplaren de nog resterende stalen peperbussen gaan vervangen. Deze nieuwe zuilen nemen slechts één parkeerplaats in.

Trafohuisjes bVision.nl

Een transformatorzuil is een transformatorhuisje in de vorm van een reclamezuil (“peperbus”). De buitenkant van de zuil wordt als aanplakruimte verhuurd, en zo kan het betreffende elektriciteitsbedrijf of de gemeente extra inkomsten genereren. Zulke transformatorzuilen verschenen aan het begin van de twintigste eeuw in verschillende Nederlandse steden, waaronder Den Haag en Amsterdam. Ook in Duitsland werden transformatorstations in reclamezuilen (Litfaßsäulen) “verstopt”.

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • In de aanbieding nog:
  Haba
  Renesmurf

  click to see the pictures big

  Trafohuisjes bVision.nl

  19 Comments

  1. Eem dik jaar terug heb ik zo’n GEB/Liander-Peperbus op de foto gezet. Die kwam ik toen tegen langs de Amstel waar ik aan het zoeken was naar een binnenvaartschip. Die foto heeft nog nooit mijn blog gehaald. Het is een mooie oplossing. Maar hier in de omgeving zie je ook erg veel ‘gewone’ (type verhoogde garagebox) penhuisjes met rondom reclamewisselborden. Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel die reclame-inkomsten Liander jaarlijk opleveren.

  2. Nou, dit is nog eens bijzonder… er bestaan dus nog unieke transformatorhuisjes in dit geval in de vorm van Peperbussen, met die reclame erop is het helemaal schitterend…mooie aflevering… enne… dit moet gewoon zo blijven, hoor… niks vervangen…leuk….Agnès

  3. In Leiden hebben we ook nog een paar peperbusen staan maar ze worden niet meer gebruikt, eentje zal je destijds vast opgevallen zijn 🙂

   Sorry een plakberichtje, laatste week natuurlijk heel druk bezig geweest met 3 oktober en daar tussendoor nog even mevr Glibber verzorgen en alles rond de verhuizing regelen. Inpakken (vooral veel weggooien)al die kleine dingen regelen die opeens naar boven komen etc etc etc. Redenen genoeg om te besluiten dit is hopelijk mijn laatste verhuizing. Vandaar wel gelezen of nu aan het inhalen maar niet gereageerd. Zometeen verschijnt mijn laatste blog vanuit ons oude huis, daarna zal het een paar dagen stil zijn voordat alles weer aangesloten is en de eerste verhuisellende achter de rug is.

  4. Han

   Jaren geleden kwam ik er met een foto-opdracht ook achter wat er in die peperbussen zit. Ik heb nog gezocht naar een foto van het interieur, maar kon niets meer te vinden, jammer.

  5. Toen werd er ook al commercieel gedacht.
   Wel een mooie peperbus, met daarin een speciale ronde transformator. Hans

   ot, denk dat ik het probleem van de laatste opname gevonden heb.
   bij het opslaan van de aflevering is iets niet goed gegaan.
   De grote klopte wel, maar de speeltijd werd verkeerd weer gegeven.
   hopelijk werkt de opname nu wel goed, graag hoor ik een reactie. Hans

  6. Ik heb die ook weleens gezien, maar ik wist helemaal niet dat dat trafo huisjes waren. Wat bijzonder. Zoiets moet bewaard blijven.

   Love As always
   Di Mario

   ps… wanneer kan ze haar schoenen bij je uit komen trekken?

  Reageren mag, stay safe!

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: