Humberto’s 3D printer
Humberto’s 3D printer

Humberto’s 3D printer

bVision Photography

Mijn vriend Humberto heeft sinds een tweetal weken een 3D printer in huis staan voor de productie van onderdelen voor de modelbouw. Veel mensen hebben een heel verkeerde voorstelling van wat 3D printen eigenlijk is. Het heeft eigenlijk niets met printen te maken. In werkelijkheid is het een kleine spuitmachine voor plastics. De onderplaat beweegt haaks op de spuitkop, die zelf van links naar rechts kan. Verder wordt na iedere laag de spuitkop een ietsje naar boven gehaald. De glazen onderplaat is ook verwarmd en voorzien van een speciale folie voor een betere hechting. En als het voorwerp klaar is om het makkelijk van de plaat los te krijgen.

bVision Photography

Door de spuitkop loopt een ABS draad naar de kleine spuitmond toe die een thermische verwarming heeft waardoor de ABS smelt. Zoiets al een lijmpistool, maar dan veel fijner. laagje voor laagje wordt het te maken voorwerp opgebouwd. Alles wat op de bovenste foto oranje is is met een 3D printer gemaakt. Ofwel hij maakt zijn eigen onderdelen. tot aan de tandwielen toe. De 3D printer is in het nieuws gekomen doordat men er een pistool mee had gemaakt wat nog werkte ook. Het was na drie kogels reeds defect door de te hoge temperaturen bij het afvuren, maar een beetje schutter heeft maar 1 kogel nodig.
ABS is een kunstofsoort waar o.a. ook Lego en autobumpers mee gemaakt worden. Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) bestaat uit 5 tot 30% 1,3-butadieen en zo’n 50% styreen, met de rest acrylonitril. Naast Lego en autobumpers wordt het ook vaak gebruikt in behuizingen zoals beeldschermen, stofzuigers, elektrisch gereedschap en zo verder.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

24 Comments

 1. Han

  Dat beloofd een mooie toekomst te krijgen.
  Overigens met je nog wel met 3D programma kunnen werken om je model te maken en om het te kunnen printen.
  Dus voor mij jammer genoeg nog even een brug te ver. šŸ™

 2. Annette Barendregt

  Gaaf en lijkt me superhandig voor een modelbouwer. Al die kleine rotstukjes die verkeerd afbreken of kwijt raken…………. Zijn die dingen erg duur? Vast wel, hĆ©?

 3. Mijn indruk is dat het allemaal nog erg lang duurt eer er iets mee geprint is.

  Eigenlijk bestaan 3D-printers als veel langer, maar toen noemden we het extruders. Apparaten die onder hoge druk kunsstof of voedsel door een mal persen, waardoor bijvoorbeeld buizen onstaat of chipito’s. Je kunt dus al jaren 3D-geprinten chipito’s, Grills, Pomtips en Onion Rings gewoon in elke supermarkt kopen. šŸ™‚

 4. Wat 3D printen ons in de toekomst zal brengen, is nu nog moeilijk voor te stellen. Binnenkort gaat zo’n printer de ruimte in, de geneeskunde maakt eral gebruk van.
  Zelfs voedsel kan men er al mee printen.
  En onlangs is er een printer geĆÆntroduceerd, die verschillende soorten met elkaar kan printen, statisch danwel flexibele materialen.
  Kan wel eens zo’n apparaat worden die iedereen in huis heeft.

 5. Goedemorgen Sjoerd,

  ik vroeg me inderdaad af hoe een 3D printer werkt.
  Had er wel al iets van gezien, ik meen voor de vliegtuigindustrie, maar kon me er nog niks bij voorstellen.
  Nu wel dus. Wat een vernuft!!
  Een geweldig apparaat…

  Groet aan Humberto! Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.