Energie
Energie

Energie

Als het zo doorgaat hebben we straks alleen nog maar stroom overdag en is geen enkele elektriciteitsmaatschappij meer bereid om in de nacht een centrale op te starten omdat dan geen wind waait en geen zon schijnt. Vooral in Duitsland gaat het hard met de verkoop van zonnepanelen en het bouwen van windturbines. Daar zie je hele velden vol staan met zonnepanelen. Zelfs op de berghellingen staan ze tussen de druivenstruiken in. Het duurt niet lang dan levert een zonnepaneel in het gras meer op dan de koe die er graast. Alleen die nacht, dat wordt een probleem. Op een Duitse site is goed te zien hoeveel elektriciteit er al geproduceerd wordt en hoe hoe het verloop in productie is. Op dat moment zie je een piekvermogen van ca 17000 MW/h aan opwek door zonne-energie. Als dit omzet naar Nederland en daar gaat kijken naar bijvoorbeeld de gloednieuwe Magnum-gascentrale van 1300 Megawatt van Nuon, die overigens al stilstaat i.v.m. overcapaciteit, dan kun je er een vijftiental overdag stil zetten. De meest centrales produceren echter minder… Een probleem, want in winterse omstandigheden heb je deze centrales wel weer nodig… Ik heb niets tegen zonnepanelen, maar we moeten met zijn allen wel goed nadenken dat het ook consequenties heeft op de energieprijs. De kostprijs van conventioneel opgewekte stroom is momenteel veel hoger door de afschrijvingen dan dat de producent er voor krijgt. Ofwel eigenlijk gaat de subsidie naar de verkeerde kant.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

 1. Daar roer je wel even een belangrijk punt aan, blijkbaar denkt men nu pas zover.
  Subsidie is wel meer een verkeerd middel gebleken.
  Als conventionele energie leverancier, zal je naar een hoger nachttarief moeten. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de weblog http://logbankje.nl

 2. hai Sjoerd,

  jaja… waar gaat dat heen? ’s Nachts geen elektra?? Lijkt me niet te doen, zeker niet in de winter…
  En… ook nog zoiets: is er straks genoeg brandstof voor onze auto’s??
  We weten het niet.

  Het enige dat ik weet is, dat ik jou een heel prettig weekeinde ga toewensen.
  Met genoeg zon en een beetje wind.
  groetjes, Marlou

  .

 3. Goede morgen Sjoerd, ik dacht dat windmolens voornamelijk op subsidie draaien. Maar is er nog steeds geen mogelijkheid om de energie van zonnepanelen op te slaan en dan in de nacht te gebruiken? Ik heb me er eigenlijk nooit zo in verdiept.
  Ik zal de link van Han eens bekijken, want om ’s nachts geen stroom te hebben, lijkt me ook niet feestelijk.
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.