Het blijft spannen(d) in Harderwijk
Het blijft spannen(d) in Harderwijk

Het blijft spannen(d) in Harderwijk

Trafohuisjes bVision.nl

Het volgende Trafhuisje is ingezonden door Di Mario hij leverde daarbij de volgende tekst aan:
Grote Oosterwijck (1551)

De Grote Oosterwijck ligt in het oostelijk deel van de oude binnenstad. De Grote Oosterwijck heette een tijd lang Rechte Oosterwijck als tegenstelling tot de Kromme Oosterwijck, de tegenwoordige Kleine Oosterwijck. De Kleine en Grote Oosterwijck stonden in de Middeleeuwen kortweg bekend als de Oosterwijk. In de buurt van de Oosterwijk stond de molen De Hoop, die op 28 maart 1969 door brand werd verwoest.
Het kleine geel/blauwe schildje op het trafohuisje wil zeggen wil zeggen dat het een monument is. Geel blauw zijn ook de kleuren van de stad Harderwijk.

Trafohuisjes bVision.nl

Harderwijk is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. In de 17e eeuw was er een aantal verschillende vormen van de naam voor Harderwijk, zoals Harderwiick, Herderewich en het gelatiniseerde Hardervicum(wiki). Het is een al heel oude handel- en vissersplaats. Het laatste is na de afsluiting van de zuiderzee en de inpoldering vrijwel geheel verdwenen. Harderwijk is momenteel meer een toeristenplaats geworden, vooral door o.a. De zwaluwhoeve, het dolfinarium en het beschermde stadsgezicht. Maar ook een stuk industrialisering heeft gezorgd dat de stad bestaansrecht bleef houden.

Trafohuisjes bVision.nl

Het huisje is destijds gebouwd door de PGEM, De Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij. Nu volgens mij al een aantal jaren Nuon. Het Naamtableautje van vier tegels naast elkaar: boven PROVINCIALE met links en rechts het versimpelde wapenschild van Gelderland, en onder ELECTRICITEITSWERKEN. Dit is een aanduiding van de Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij, PGEM. Rechts onderaan staat vermeld “Goedewaagen Gouda”. Het voorfront is misleidend. De rechterdeur leidt naar een kleine binnenplaats, op Google earth goed te zien… Daar is nog een ingang naar de daadwerkelijke traforuimte (LS).

Trafohuisjes bVision.nl

Coordinaten: 52.351764,5.620362 (Google)

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

18 Comments

 1. Deze doet me denken aan een foto die ik 5 jaar terug in Zutphen maakte:
  http://ximaar.wordpress.com/fi09d01/#08
  Ook zo’n dubbelduur midden in de stad en een smeedijzeren hek er voor. Achter dat hek hadden zij echter een zitje met op de tafel een grote cactus. Die was de reden voor mijn foto, een leuke manier om aan te geven dat elektriciteit gevaarlijk is.

  (Nuon zal voor het netwerk in Gelderland inmiddels ook Liander of zoiets hete.)

 2. Goede morgen, kijk Marjolijn, dat vroeg ik me nu ook gelijk af, wat hing daar onder, dat niet te nat mocht worden? Ik dacht aan brandblusapparatuur maar het kan ook de brievenbus geweest zijn ;).
  Dat fietswiel staat er ook schilderachtig bij, maar getuigt niet van respect voor een monument. Harderwijk moet zuiniger zijn op zijn erfgoed.
  Leuke foto + info, trouwens wij hadden thuis nog theekopjes van Goedewaagen uit Gouda.
  Fijne zondag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.