Startknop – door Frank
Startknop – door Frank

Startknop – door Frank

Deze week heb ik Microsoft Office 2013 aangeschaft. Gekocht met behulp van HUP, HUP is het Home Use Program van Microsoft. Omdat mijn werkgever licenties heeft voor alle werkplekken, mogen de werknemers tegen een zeer laag tarief thuis ook Office 2013 gebruiken. En omdat ik af en toe ook een brief moet typen heb ik dat dus hard nodig. Onzin natuurlijk, met mijn Office 2010 gaat dat net zo goed, en daarvoor, de versie 2003, was ook meer dan voldoende. Maar omdat we het op het werk binnenkort  gaan gebruiken bereid ik me alvast voor. Weet ik er weer lekker veel van af. Nee om mijn brieven te typen had ik destijds aan Wordperfect al genoeg (voor wie het nog kent). Het stond samen met MSDOS op een diskette en zo kon ik op vrijwel iedere PC met behulp van die diskette eerst de PC starten en daarna WP. De brieven die dan uit de printer kwamen zagen er niet anders uit dan die van nu. Behoudens die diskette met DOS en WP had ik altijd een mapje bij met allemaal diskettes met “hendige tooltjes”. Dat mapje was zeg maar mijn gereedschapskistje. Vrijwel iedere ITer uit die tijd had wel zo’n gereedschapssetje bij zich. Daarmee toverden we dan op de PC’s van mensen die er problemen mee hadden. Na een half uurke config.sys en autoexec.bat aanpassen, deed alles het wel weer. Als service werd er dan door mij (als men wilde) een menuutje gemaakt wat automatisch startte en de mensen de mogelijkheid gaf om alleen maar Wordperfect, of dBase te starten of een of meerdere spellen. Daar ging het ten slotte om. Overigens net als Windows 8 had MSDOS geen startknop, ook niet om de PC uit te zetten. Daarvoor zat een schakelaar aan de buitenkant van de computerkast. (Als ik het me goed herinner, ik praat nu voor jeugd over de prehistorie, lang, héél lang geleden).

Zo zag Wordperfect er uit, met een blauwe achtergrond (als je tenminste een kleuren scherm had). MS Word had heel lang de mogelijkheid om je achtergrond ook blauw te maken, veel Wordperfectgebruikers konden maar moeilijk aan dat witte scherm wennen, vandaar.

19 Comments

 1. In die tijd kreeg MS-windows ook regelmatig een blauw scherm, mooi blauw, maar dan was er wel iets helemaal mis :-s
  Ik ben blij met Open Office. Alleen voor MS-access heb ik nog steeds geen goed alternatief gevonden.

  1. Ik heb het nog niet geprobeerd. Een keer zou ook voldoende moeten zijn. Bij herinstallatie is het wellicht zo dat het inderdaad geen tweede keer lukt, ik vermoed dat Microsoft daar wel hulp bij verleend dan, dat het weer wel lukt.

 2. Op onze pc stond als eerste tekstverwerkingsprogramma pctype. Ik kon er goed mee overweg. Wat heb ik daar een verslagen mee gemaakt zeg. Toen had ik ookal type cursus op school Op een typemachine, dus zo’n pc was wel een uitkomst. Geen pijnlijke vingers meer.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Annette Barendregt

  Het ziet er “vooroorlogs” uit, maar ik heb wat zitten zweten op diverse cursussen, die mijn werkgever mij liet volgen. Wat was het ingewikkeld allemaal. En als je het dan uitprintte zag het er weer heel anders uit dan op je scherm. Gelukkig gaat het nu een stuk simpelen. Maar hoe kijken we hier weer over 10 jaar naar? Leuke tijd leven we in, hé?

 4. Goede morgen Sjoerd, Je doet me weer terug in de tijd gaan WP5 staat me nog vaag voor de geest. Trouwens dat doet me er aan denken dat ik hoognodig dat dikke boek over WP5 van de heer Henk Boeke, eens weg moet gooien.:)
  Fijne woensdag gewenst.

 5. Dit lijkt mij WP5.1 wat een redelijk goede versie was. Zelf had ik al snel een TSR programa dat een menu-balk voor WP leverde. De echte WP-ers deden daarvoor alles met functietoetsen en een briefje daarboven met alle toetscombinaties ls Ctrl-F7. Bij WP5.1 kwam de menubalk binnen WP zo ver ik me nog kan herinneren. Zelf heb ik nu OpenOffice en die laat ik alles opslaan in XP/2000-format. Maar vaak gebruik ik gewoon Outlook Express voor een briefje of Kladblok voor een kladje.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.