Plastic Heroes
Plastic Heroes

Plastic Heroes

Vandaag komen mijn helden weer voorbij, de mannen van de RD4, samen met hun alles opslokkende grote vrachtwagen. En daar gaat vandaag afvalplastic in. Je weet wel, van dat spul waar ze al onze groenten en vlees en zo in menen te moeten verpakken. Toch blijkt het verpakken van voedsel vaker nuttig te zijn dan we denken. We hebben het dan even niet over alle sierverpakkingen, maar bijvoorbeeld vlees en groenten. Uiteraard levert dat plastic een milieubelasting op bij de productie en het opruimen hiervan. Dat is ca 10 procent van de milieubelasting van een huishouden. Maar de winst ligt in de langere houdbaarheid van deze producten en de bescherming van de producten. Mensen kijken nou eenmaal graag met hun handen. Maar wist u dat er veel meer winst is te behalen door minder weg te gooien, beter op je inkopen te letten, veel van alle deze producten beland in de kliko, zoals hier die grijze bakken heten, en ook dat levert een milieubelasting op, en die blijkt met 15 procent groter te zijn dan de milieubelasting voor de verpakking ervan. U hoort mij niet zeggen dat het hier niet gebeurd, maar wel steeds minder. Zo heb ik afgelopen vrijdag een rondje koelkast gehouden en een verdwaald pepertje, een zoete paprika en een restje wortelen, een stukje kaas, samen met wat verse knoflook en een uitje gebruikt voor het maken van macaronisaus. Een blikje gepelde tomaten erbij en klaar is Kees, in dit geval Sjoerd….
De onderstaande bakken was ik nog niet tegengekomen. Deze staan in Beek, bij de enige hoogbouw die daar ooit gepleegd is… Ik wens u allen een plezierige (werk)week toe.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 Comments

 1. afval scheiden doe ik al lang. Dat plastiek kan men hier op het containerpark kwijt. Verder probeer ik alles zo goed mogelijk te sorteren vooraleer het weg te werpen.
  Een goede raad die ik geef om niet te veel voedsel weg te hoeven werpen is dat je niet meer dan nodig in huis moogt hebben. Voor je het beseft zit de frigo propvol met spullen die er liggen kapot te gaan.

 2. Het verpakken van voedsel is zeker noodzakelijk,als ik de onverpakte harde broodjes bij de suup zie waar iedereen aan zit, hoef ik niet meer, net al verse salades mt haren van de klant of groentespecialist. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 3. frank-103

  De verpakkingenbelasting is volgens mij al weer verleden tijd, daar ging geen enkele positieve werking vanuit omdat een defect product door transportschade veel meer kost dan een paar dubbeltjes verpakkingenbelasting op bijvoorbeeld een TV. Plastic apart inzamelen daar doe ik niet aan mee, staat mijn keuken straks helemaal vol met 200 bakken voor het inzamelen van verschillende afvalsoorten.

 4. Inkopen worden gedaan naar aanleiding van wat op is…..
  Er wordt wel eens wat weggegooid, maar veel is dat eigenlijk niet.
  En alles wordt uiteraard gescheiden…. toch vind ik dat het minder zou moeten zijn als ik toch zie hoe vol de kliko’s elke keer weer zijn, en het aantal plastic zakken met plastic aan de straatkant liggen.
  En sins dit jaar moet er weer weer fors meer betaald worden voor de inzameling, zogenaamd om de burger bewustzijn bij te brengen …. denk eerder zakken vullen.

 5. Han

  Hier staan drie soorten kliko achter het huis, voor groen-, papier-, en rest-afval. Het plastic kan daar niet bij. Dat mogen we twee kilometer verder op in een verzamelbak doen. Deze bak is vaak vol en dan plaatst men het er naast, wat dan weer zwerfvuil geeft.
  Ook brengt men vaak het plastic en lege flessen met de auto naar dat verzamelpunt.
  Wat betreft op verzamelen en het afval scheiden kan de (r)overheid nog wel weer eens aan wat meer regelgeving gaan doen. 🙁
  Plastic levert niets op. Restafval wel dat gaat hier naar een huisvuil verbranding elektriciteitscentrale (daar zijn ze blij met het plastic dat brand goed). Papier en groen afval leveren ook geld op.

 6. Goedzo! Op restjesdagen eet je vaak de lekkerste dingen. Wist je trouwens dat je vruchtgroenten als paprika en pepertjes, maar ook tomaten, aubergine en courgette veel beter buiten de koelkast kunt bewaren? Ze bederven eerder als je ze koud bewaart.

 7. Dag Sjoerd,

  ja… wat zouden we zijn zonder de klikodienst?!
  In veel landen zie ja daar de resultaten van: gore bendes op straat, overal!!
  Zelfs het prachtige Bali is vergeven van de rotzooi…

  Ik probeer zo min mogelijk bende te maken.
  Afval scheiden we hier al een flinke tijd.
  Ik wacht nog op de blikafval container. Dat zou mooi zijn.

  Dag!
  groet van Marlou

  .

 8. Als je alleen bent, zoals ik is het al makkelijker om niet te veel in te kopen.
  Maar met een groter huishouden is dat veel moeilijker.
  Een kliekjesdag is ook altijd goed om niets weg te gooien.

  Mooie maandag Sjoerd!

 9. Ik denk dat we allemaal (tenminste hoop ik) wat bewuster bezig zijn met inkopen en gebruiken van beperkt houdbare producten. Het overkomt mij ook nog hoor dat ik spullen moet weggooien maar in vergelijking met vroeger veel minder.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: