Gisteren heb ik voor de afwisseling weer eens een geheel zelfgemaakte pizza gemaakt. Nou ja, meerdere dan, want iedereen hier lust er wel pap van. Op de bovenste foto ziet u dus niet de een of andere vuurspuwende berg, maar de start ven een keurige bol pizzadeeg. Er zijn tientallen manieren om pizzadeeg te maken, maar ik hou het gewoon bij het eenvoudige:
- 500 gran bloem
- 300 ml water (lauw-warm)
- 7 gram droge gist
- 15 ml olijfolie (extra vierge voor de smaak)
- 12 gram zout
En dat is alles. Strooi de bloem in een berg en maak een kuiltje voor het water, de gist en de olijfolie. Strooi het zout aan de buitenzijde van de bloem. laat het geheel een minuut of 10 staan totdat de gist begint te werken (bubbeltjes) en begin dan langzaam de gist van binnenuit in het waterige mengsel te werken. Zodra de gist papperig begint te worden kan alle deeg erdoorheen worden gewerkt. Kneed ca 10 minuten totdat het deeg soepel aanvoelt. Een beetje te nat, bloem erbij en weer kneden, een beetje te droog, water of een paar druppels olijfolie erbij. Doe de deeg in een kom en doe daar huishoudfolie overheen. Zet de kom een uurtje aan de kant op een warme plaats totdat het deeg ongeveer de dubbele grootte heeft (of nog meer). Strooi wat bloem op het werkblad en haal de deeg uit de kom. Voorzichtig even tot een bol kneden en verdelen in vier delen voor vier pizza’s. Maak hiervan ook bollen en laat deze een minuut of vijf even staan en rol ze vervolgens uit totdat je het juiste formaat hebt. Ik leg ze meestal op een stuk bakpapier in een pizzavorm. Thats all, alleen nog even beleggen zoals ik hieronder heb gedaan en smullen maar. Voor de liefhebber, ik heb de standaard Mozzarella vervangen door Brie, een mooie vervanger die iets meer smaak aan de pizza geeft. En vergis je niet in de grootte, de pizza heeft een doorsnede van 30 cm.
Mijn compliment voor de heldere uitleg die wel tot zo’n smakelijk ogend resultaat moest leiden.
Lui als ik ben snij ik een Turks brood doormidden.
En gebruik ik deze helften als pizzabodem.
Snel en makkelijk.
Smakelijke groet,
het ziet er lekker uit hoor.
ik ga je niet proberen na te apen vooraleer ik de brandweer verwittigd heb.
ehm. Nee, ik hou niet zo van pizza, maar mocht ik er eentje eten dan laat ik graag al het voorwerk voor me doen! Ja, recepten doe ik niks mee.
Dat is een stuk gezonder dan de pizza’s uit een kartonendoos.
Heel mooi product heb je bereid. Hans
ot, zoon is bezig zich te oriënteren en professioneler te worden, heb hem op mijn FB bij “Vind-ik-leuks” geplaatst.
De link staat op de homepage van http://logbankje.nl
slim om er brie op te doen geeft inderdaad meer smaak. Eet smakelijk.
Sorry.. maar ik ruik hem hier door het beeldscherm heen. En.. om heel eerlijk te zijn. Ik moet er niets van hebben. Ik sluit nu snel de log weer. brrrrrr.
Love As Always
Di mario
Ik moet het toch ook nog maar eens proberen… Ziet er goed uit!
Kan me voortellen dat je er veel moet bakken hij ziet er heerlijk uit! Bedankt voor de Brie tip!
was gisteren vandaag dan kwam ik langs bij jou
Ik heb nog niet gegeten, oei oei wat lekker zeg! En wat ontzettend leuk dat je dit zelf maakt, ik hou ervan , man in de keuken Top! Jammie!
Dat ziet er erg goed uit, wij komen niet verder dan dr oetker, wagner of de ny pizza.
Dat ziet er uiterst smakelijk uit, ik begin spontaan trek te krijgen …
Bezorg je ook in Brielle? Doe mij er dan maar twee! 😉
Ziet er heerlijk uit. Zou zo bij je willen eten.
Toevallig gisteren ook een Piza op, helemaal zelf wezen halen …….
Ziet er niet verkeerd uit, heb nog nooit Brie op pizza gegeten
Hier ook altijd zelfgemaakte pizza. Dan weet je wat er in zit.
Goede morgen Sjoerd, mooie pizza, ik heb het vroeger ook wel zelf gedaan, pizza bakken, maar dat is een tijd geleden.
Je bent maar één ding vergeten, dat is hoe lang je pizza in de oven moet en natuurlijk op welke temperatuur 🙂
Ik wens je een fijne donderdag toe.
Mmmm pizza….lekker hoor.
Ik laat ze meestal brengen, want ik heb geen oven.
Fijne dag Sjoerd.