Pizza dag
Pizza dag

Pizza dag

bVision Photography

Gisteren heb ik voor de afwisseling weer eens een geheel zelfgemaakte pizza gemaakt. Nou ja, meerdere dan, want iedereen hier lust er wel pap van. Op de bovenste foto ziet u dus niet de een of andere vuurspuwende berg, maar de start ven een keurige bol pizzadeeg. Er zijn tientallen manieren om pizzadeeg te maken, maar ik hou het gewoon bij het eenvoudige:

  • 500 gran bloem
  • 300 ml water (lauw-warm)
  • 7 gram droge gist
  • 15 ml olijfolie (extra vierge voor de smaak)
  • 12 gram zout

En dat is alles. Strooi de bloem in een berg en maak een kuiltje voor het water, de gist en de olijfolie. Strooi het zout aan de buitenzijde van de bloem. laat het geheel een minuut of 10 staan totdat de gist begint te werken (bubbeltjes) en begin dan langzaam de gist van binnenuit in het waterige mengsel te werken. Zodra de gist papperig begint te worden kan alle deeg erdoorheen worden gewerkt. Kneed ca 10 minuten totdat het deeg soepel aanvoelt. Een beetje te nat, bloem erbij en weer kneden, een beetje te droog, water of een paar druppels olijfolie erbij. Doe de deeg in een kom en doe daar huishoudfolie overheen. Zet de kom een uurtje aan de kant op een warme plaats totdat het deeg ongeveer de dubbele grootte heeft (of nog meer). Strooi wat bloem op het werkblad en haal de deeg uit de kom. Voorzichtig even tot een bol kneden en verdelen in vier delen voor vier pizza’s. Maak hiervan ook bollen en laat deze een minuut of vijf even staan en rol ze vervolgens uit totdat je het juiste formaat hebt. Ik leg ze meestal op een stuk bakpapier in een pizzavorm. Thats all, alleen nog even beleggen zoals ik hieronder heb gedaan en smullen maar. Voor de liefhebber, ik heb de standaard Mozzarella vervangen door Brie, een mooie vervanger die iets meer smaak aan de pizza geeft. En vergis je niet in de grootte, de pizza heeft een doorsnede van 30 cm.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 reacties

  1. Goede morgen Sjoerd, mooie pizza, ik heb het vroeger ook wel zelf gedaan, pizza bakken, maar dat is een tijd geleden.
    Je bent maar één ding vergeten, dat is hoe lang je pizza in de oven moet en natuurlijk op welke temperatuur 🙂

    Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.