Het is om te janken – door Frank
Het is om te janken – door Frank

Het is om te janken – door Frank

Nou zeg, ben ik enthousiast begonnen om ook mee te proberen de bijen te redden, hoor ik vanmorgen op de radio dat, bij tuincentra gekochte rododendrons (en ook ander planten hoor), er zo’n veertien verschillende bestrijdingsmiddelen op zitten, waarvan er zeker vier dodelijk zijn voor bijen. Als consument weet je dit soort dingen dus niet. Koop je een aantal bloeiende planten, met goede bedoelingen, dan ben je gewoon die beestjes mee aan het vergiftigen. Hoezo van natuur en groen houden, dan moeten we dus niets meer in de tuincentra kopen. Als er op levensmiddelen al een lijstje moet zitten wat er allemaal in zit, dan zou dat toch ook op planten moeten komen. Of een keurmerk, dat hetgeen je koopt gifvrij is. Temeer omdat misschien ook kinderen en huisdieren gevaar lopen. Ga lekker een dagje in je tuintje werken, en zet er een paar nieuwe plantjes bij, dat is dan wellicht minder gezond dan we denken, je weet immers niet wat je allemaal binnen krijgt. Maar nee, als er dan van overheidswege al een verbod op deze middelen wordt aangekondigd, dan vechten de grote graaiers zoals Basf en Bayer dat middels rechtszaken meteen aan. Stel je voor zeg dat de directeuren een paar centjes van hun miljoenen euro’s bij elkaar gegraaid geld zouden moeten missen. Het zal hun tijd wel duren. Ik ben er in ieder geval boos over, dit geeft mij zo’n enorm machteloos gevoel.

Hier een stukje uit de tekst van een recent rapport van Greenpeace:

In de bollen en planten is in totaal 505 keer een pesticide gevonden. In 113 gevallen ging het om een stof die volgens de definitie van de Amerikaanse overheid ‘zeer giftig voor bijen’ is (elke stof waarvan de LD50 (acuut giftige dosis) minder is dan 2 μg (=0,002 mg) per bij). De beruchte negen pesticiden die volgens Greenpeace als eerste verboden moeten worden, zijn 53 keer aangetroffen. Alle gevonden residuen behoren tot 79 verschillende bestrijdingsmiddelen: 29 insecticiden, 38 fungiciden en 12 andere middelen zoals herbiciden. Juist deze cocktails zijn volgens wetenschappers zeer riskant – fungiciden bijvoorbeeld, zijn in combinatie met andere middelen nóg gevaarlijker voor honingbijen dan afzonderlijk. Toch worden bestrijdingsmiddelen nooit als ‘mix’ beoordeeld in de huidige toelatingsprocedures, signaleerde ook de EFSA onlangs.

Klik hier onder op de afbeelding als je het rapport van Greenpeace wil lezen (het zijn niet zoveel bladzijden).

Greenpeace rapport Gifplanten in het tuincentrum

15 Comments

 1. Nou ja, alle producten worden wel steeds minder schadelijk, en de eisen worden telkens aangescherpt. Met verf is dat tenminste wel zo. De kwaliteit wordt minder, maar het milieu krijgt ook minder te verduren.

 2. Rob

  Er zijn een aantal minder bekende duurzame plantenkwekers in Nederland.
  In de jaren 60 dachten we dat chemische bestrijding de oplossing was van veel problemen.
  Nu weten we wel beter.
  Jammer genoeg is nu het genetisch modificeren een zogenaamde oplossing voor alles.
  Misschien weten we als het te laat is dat dit genetisch gefrutsel ook geen oplossingen biedt.
  Bezorgde groet,

 3. ria

  Zelf zaaien, stekjes uitwisselen, dat is voorlopig het beste. Ik koop eigenlijk zelden vaste plantrn in het tuincentrum, behalve af en toe eenjarig spul. Ik schrok er eigenlijk ook van.

 4. Goede morgen . Dus ik doe er goed aan om geen nieuwe bloemen te kopen, ik laat ‘onkruid’ ook zo lang mogelijk staan dat is dus gelukkig wel goed voor de bijtjes,
  Een fijne woensdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.