Geschiedenis – door Frank
Geschiedenis – door Frank

Geschiedenis – door Frank

Zeer bewust van de vele voor en nadelen van Facebook ben ik toch een fervent Facebook gebruiker. Uiteraard laat ik daar niet meer achter als wat ik kwijt wil aan de buitenwereld. Maar door Facebook heb ik weer/meer contact met mensen die ik verder zelden echt zie. Deze contacten vind ik zeer waardevol. Er worden berichtjes verzonden aan elkaar, grappen en leuke plaatjes gedeeld, ook serieuze overigens, en soms lees ik alleen maar wat er staat, maar geef ik geen commentaar omdat ik even niets er over te vertellen heb. Inmiddels ben ik zozeer met Facebook verbonden dat ik ’s ochtends eerder Facebook open, dan dat ik de krant download. De krant lees ik na Facebook digitaal op de tablet. Gisteren deelde een site, BoredPanda, die ik in Facebook “geliked” heb, een serie oude historische zwart wit foto’s die ingekleurd waren. Dat vind ik sowieso al mooi, maar vreemd genoeg, in kleur komt de geschiedenis op de foto’s bij mij ineens meer tot leven. Het lijkt door de kleur dat je een rechtstreeks venster hebt naar een tijd die we eigenlijk alleen in zwart/wit kennen. Nou heb ik zelf ook al zwart/wit foto’s gekleurd, en zelfs hier tutorials neergezet hoe dat dit kan, er zijn overigens meerdere methoden mogelijk. Destijds kleurde ik deze afbeeldingen met behulp van Gimp. Nu heb ik voor mezelf besloten om weer eens een kleurproject te starten, en oude historische foto’s ook van kleur te voorzien. Het resultaat en hoe dat ik dit doe laat ik hier wel weer zien, alleen ga ik deze keer kijken of ik het ook met Photoshop Elements kan doen. Dit fotobewerkingspakket heb ik gekocht als retoucheerprogramma bij Adobe Lightroom. Anders dan voor de volledige versie van Photoshop, hoef je voor Elements geen PL af te sluiten om het aan te schaffen. Mocht dat niet lukken dan wordt het weer Gimp. Maar dat zien we wel. Hieronder een compilatie van de foto’s van BorePanda:

colorcollage
Collage van ingekleurde zwart wit foto’s

16 Comments

 1. Mijn vrouw heeft verschillende oude familiefoto’s ook ingekleurd, ze deed dit met Elements en Corel.
  Het vergt wel wat kennis om te weten hoe het vroeger was.. gras is altijd groen, maar….
  BTW je moet een een keer het gras blauw doen en de hemel geel enz…… 😉

 2. luc

  De krant lezen doe ik nog eens graag met de papieren , heerlijk de geur in je handen ! Heel mooi die foto’s , maar de zwart-wit nemen mijn voorkeur , net als Stan en Ollie in kleur kan toch niet !

  1. Ik vond de ingekleurde versie van Stan en Ollie eigenlijk wel bijzonder. Dat vind ik overigens ook van de ingekleurde D-day film. Maar smaken verschillen. De papieren krant was bij ons altijd later in de bus dan dat ik tijd had om hem te lezen. We delen de papieren krant nog wel met de buren. ’s avonds ligt hij dan bij ons in de bus, maar dan is het voor mij allemaal “oud” nieuws.

 3. Goede morgen, mooi gedaan zo, maar toch vind ik zwart/wit ook wel wat hebben, de campingfoto, komt bij mij nu over alsof er een toneelstukje is uitgevoerd van vroeger tijd.
  Een fijne woensdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.