Gasten – door Frank

Gasten – door Frank

De eerste gasten hebben hun intrek genomen in  mijn iHotel, er zijn al een paar gaatjes dicht. Daar wordt iets in uitgebroed. Heel even heb ik gezien wie de gaatjes aan het dichtstoppen was. Ik dacht eerst aan een hommeltje, want het beestje had wat veel haar. Maar zoekend op internet kwam ik tegen dat het vermoedelijk een gehoornde of een rosse metselbij is, die hebben namelijk ook haar. Metselbijen leggen hun eitjes in gaatjes. In mijn mooie iHotel zitten er nu een paar, en er zijn ook wat gaten in de muur er achter dicht gemaakt. Die zitten in de dependance zal ik maar zeggen. Het schijnt dat ze niet zo kieskeurig zijn, ze willen zelfs wel eens een sleutelgat dichtmetselen. Zelf had ik nog geen plaatje van deze metselbij kunnen maken dus heb ik er maar ergens een geleend. Metselbijen zijn niet agressief heb ik ergens gelezen, ze hoeven immers geen hele kolonie te beschermen; ze vliegen gewoon langs je heen als je in de buurt van het hotel komt. De metselbij maakt ongeveer 10 broedcellen per holte. De eitjes worden afgezet in de broedcellen, ieder eitje krijgt een voedselvoorraadje voor de uitgekomen larve. Nadat een eitje is gelegd schermt het vrouwtje het af door een muurtje te ‘metselen’ bestaande uit een soort leem, wat ze zelf maakt met zand en speeksel, waarna het volgende eitje wordt gelegd. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd. Dus heb ik ze tot volgend voorjaar als gast. Ik hoop dat er nog meer gaan komen.

16 Comments

  1. Pingback: Mijn bijtjes – door Frank « bVision & Photography

  2. Goede morgen Sjoerd, leuk dat je hotel in gebruik is genomen, het verhaal van de metselbijen kende ik niet, dus volgend jaar pas heb je jonge bijtjes .
    Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: