Tuinmetamorfose in Geulhem (Valkenburg)
Tuinmetamorfose in Geulhem (Valkenburg)

Tuinmetamorfose in Geulhem (Valkenburg)

bVision Photography

Onder langs de oever van de Geul, vlak bij de Geulhemer grotten hebben de rupsen van de spinselmot de bomen helemaal ingepakt met een wit zijden deken. Dat levert een paar bijna onnatuurlijke gedeeltelijk winterse foto’s op. Niet alleen bomen zijn hiervan de dupe, ook fietsen en auto’s kunnen zo van deze witte deken worden voorzien. Van heinde en verre komen mensen naar dit “natuurverschijnsel kijken”. Trouwens, het is ook een mooi scrabble woord, spinselmotrupsen, of past dat niet op het bord.

bVision Photography

Omdat het verder niet schadelijk is doet de gemeente Valkenburg er verder niets aan om de beesten te verjagen of te doden. Wel is het zo dat deze rupsen de bomen ook helemaal kaal vreten. Maar als ze zich verpopt hebben groeit er vanzelf weer nieuw blad aan de bomen. Er zitten ontzetten veel van deze beesten op een relatief klein oppervlak, en dit is de manier om zich tegen vogels en andere vijanden te beschermen.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

10 Comments

  1. Apart he.. je snapt niet dat de natuur dat allemaal kan. Geweldig toch. Maar het is wel iets limburgs he.. want ik keek naar Dinnetje en die heeft me toen ook ingepakt. . 😉

    Love As Always
    Di Mario

  2. Mooi dat de gemeente er niets aan doet. HEt is tenslotte leven, en ook deze rups heeft het recht te zijn waar ze zich kunnen voeden. En echt veel overlast veroorzaken ze niet.

  3. Goede morgen Sjoerd, wat zit de natuur toch vol kracht, de bomen die gewoon nieuw blad gaan vormen wanneer de rupsen als vlinders zijn vertrokken. Mooi is dat. Trouwens je foto’s zijn ook mooi, wanneer je alleen die aangetaste bomen op de foto had gezet, leek het inderdaad wel winter.

    Ik wens je een fijn weekend toe

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: