Bijna in het waterspanning in Krommenie
Bijna in het waterspanning in Krommenie

Bijna in het waterspanning in Krommenie

Trafohuisjes bVision.nl

Niet alle trafohuisjes zijn van die mooi gemetselde huisjes. Nee, je komt ze in alle maten we vormen tegen. Zoals Frank 103 hier ook laat zien. Dit type ben ik hier nog niet tegengekomen, maar ook hier staan van die afwijkende vormen. Alhoewel Enexis ze tegenwoordig weer als mooi bakstenen huisjes neerzet. Maar goed, ik laat Frank zijn verhaal doen:

Trafohuisjes bVision.nl

Hoi Sjoerd,
tijdens mijn fietstocht op woensdagmorgen kwam ik langs dit spannende huisje in krommeniedijk, ter hoogte van krommeniedijk huisnr 100. Krommenie, waarvan Krommeniedijk een onderdeel is, is een heel oud dorp in de Zaanstreek, vernoemd naar het plaatselijke watertje, de Crommenije.
Vroeger vertrokken vanuit Krommeniedijk de walvisvaarders (via Zaan, IJ en IJsselmeer (toen nog Zuiderzee)) op walvisvangst, verder is Krommenie natuurlijk heel bekend van de boekenreeks over de Kameleon, waarvan schrijver Hotze de Roos in Krommenie woonde, de molen de Woudaap is te vinden bij Krommeniedijk en het meer waar de Kameleon op voer is uiteraard het Alkmaardermeer.
Het kerkje van Krommeniedijk is oa te zien in de film ‘de aanslag’ van Harry Mulish en ook is er een van de forten van stelling Amsterdam te vinden (fort te Krommeniedijk).
Met vriendelijke groet
Frank

Trafohuisjes bVision.nl

En zo rest mij niets meer om hier aan toe te voegen. Alhoewel het hier lijkt alsof de buren dit grondgebied onderhouden. Het tuintje is hier echt gebruikelijk bij dit soort huisjes.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

16 Comments

  1. Volgens mij is dit wel een (grotere) kast met een vloeroppervlakte van 1,8 breed bij 1,5 diep. Je kijkt tegen de 2 deuren, die de volle breedte beslaan. Ik verwacht niet dat er een stoel in staat of tafel.

   Het is wel een oude kast van rond 1960. Dwz ik zag hem op een oude (helaas obgedateerde) foto staan in de beeldbank van Zaanstad. Met die leeftijd neem ik aan dat het niet om kunststof, maar om metaal gaat. Zal er de volgende keer eens tegen kloppen om te horen wat het is.

  2. Een paar dagen terug kwam ik op een fietstochtje onderweg een stuk of 5 van deze kasten tegen, en de 3de was zonder hekje en poortje direct aan de openbare weg. Dus even aangeklopt en het zijn duidelijk plaatmetalenkasten. Ze roesten niet, maar klonken wel erg naar blik (ijzer of mogelijk zink) maar niet zozeer naar aluminium. In elk geval is het geen kunststof wat ik aanvankelijk vermoedde.

 1. Ik fiets wel vaker via Krommeniedijk en Uitgeest. Een erg mooie route. Dat huisje zal ik wel gezien hebben maar ik zou er niet aan denken om hem op de foto te zetten. Van dit type prefab staan er erg veel in Noord-Holland. Volgens mij is het FRP, Fiber Reinforced Polyster waar ook kleine bootjes van worden gemaakt. Het materiaal verweert en wordt goor, maar met deze vieze kleur valt dat niet op. Wat me wel opvalt is het oude gietmetale PEN-bord.Die zal van het oude stenen huisje overgezet zijn toen die door deze is vervangen. In dit soort landelijke gebied ligt er vaak een stukje grond omheen, met daaromheen nog weer een hekje met poortje en soms een bruggetje. Soms alleen gras binnen dat hek, maar ik heb ook wel een wat aardappel en kool zien staan. Neem idd aan dat iemand uit de buurt dat doet en dat zij daarvoor een vergoeding krijgen van Liander.

 2. Goede morgen, lelijke huisjes zijn ook functioneel,maar van een eindje leek het wel een strandhokje om je om te kleden. Krommenie, tja dat ken ik nog wel van vroeger, toen we nog een paar jaar in Zaandam hebben gewoond.
  Fijne Pinksterdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.