Spanning in het gat van jabeek
Spanning in het gat van jabeek

Spanning in het gat van jabeek

Trafohuisjes bVision.nl

Recht toe recht aan zou ik dit huisje noemen. Degelijk met een hoge warmteafvoer en nog steeds in een bijna onberispelijke staat. Maar wel met enkele opmerkelijke zaken, zoals de in de gevel geplaatste bij, is dit huisje wat staat aan de dorpsstraat in Jabeek toch weer uitzonderlijk en uniek.. Een gehucht dat tegen de grens aanligt met het Duitse Süsterseel. Zullen we maar zeggen in de buurt van Schinveld (ook gemeente Onderbanken tegenwoordig).

Trafohuisjes bVision.nl

Toch is Jabeek al heel oud en heel lang een van de kleinste gemeenten van Nederland geweest voor het werd ondergebracht bij de gemeente Onderbanken. En daarbij zat dan ook nog het gehucht Etzenrade. Er staan enkele grotere carré-boerderijen die vroeger in de tijd van de Bokkenrijders met ondergrondse gangen met elkaar verbonden waren.

Trafohuisjes bVision.nl

Met de auto is er niet meer doorheen te komen, maar als je een beetje uikijkt zie je te voet of met de fiets het echte Jabeek, met niet alleen zijn boerderijen, maar ook de watermolens en de Jabeekse bossen, de Roode Beek en ach, het ligt zover weg dat waarschijnlijk alleen de ingewijde de echte schoonheid ervan kan zien.

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

19 Comments

  1. Pingback: Spanning in Jabeek (2)

  2. Ik dacht dat ik hier een reactie had geplaatst maar ik zie ‘m niet meer.
    Het ging erom dat ik een mooi beschilderd trafohuisje voor je heb gefotografeerd. Als je mij even mailt, mail ik de foto’s naar je!

  3. Goede morgen Sjoerd, is die bij ergens een symbool voor? Ik geloof dat je in de serie trafo huisjes al eens eerder eentje met een bij hebt neergezet.
    Een fijne zondag gewenst, denk er aan, na regen komt vast wel weer eens zonneschijn.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.