MDF – door Frank
MDF – door Frank

MDF – door Frank

Bij MDF denken de meesten van ons aan het materiaal waar de wat betere keuken of meubelstuk van is gemaakt. Te koop in iedere bouwmarkt in diverse afmetingen en diktes. Maar het is ook een aandoening aan het oog of als je pech hebt aan beide ogen. Er is verder geen naam voor, zoals ziekte van…. of iets dergelijks. Ze ontdekken teveel ziektes tegenwoordig denk ik, ondoenlijk om die allemaal namen van personen te geven. MDF is dus ook een afkorting voor “Map-Dot-Fingerprint dystrofie” van het hoornvlies.

  • Maps (onregelmatige begrenzing van een map(kaart)
  • dots (grijs witte puntjes)
  • Fingerprint (dunne haarlijntjes)

Beschadigingen van het hoornvlies, en mijn echtgenote heeft hier last van. Het begon de eerste keer met het ’s morgens openen van de oogleden. Het oog was wat droog, e.e.a plakte vast en scheurde zo een stukje hoornvlies af. Dit was bijzonder pijnlijk en ze kon absoluut geen licht meer verdragen. Het geneest na enkele dagen wel weer, dat wel maar helaas kwam het daarna nog vaker voor en de laatste keer ook nog een ontsteking er in. De artsen kunnen er gelukkig wel wat aan doen. Ze laseren het oog. Het zelfde laseren wat ze doen om ogen te corrigeren. Iets wat het ziekenfonds weer niet vergoed. Om het vanuit medische noodzaak te late laseren moet je daarom eerst toestemming hebben van het ziekenfonds. Nou hoef mijn vrouw haar ogen niet te laten laseren voor scherper te zien, want ze ziet al goed, behoudens een leesbril dan, maar gelukkig heeft het ziekenfonds toestemming gegeven, anders hadden we het zelf moeten betalen. Was ik gewoon een keertje minder vakantieman geweest (binnenkort weer). Afgelopen april is het eerste oog behandeld en gisteren het andere. Bij het laseren verwijderen ze het bovenste deel van het hoornvlies en dat moet nu weer genezen. Na genezing moet alles weer normaal zijn. Nu is onze huiskamer verduisterd en loopt ze met de zonnebril op rond. Positief is dat het deze keer beter lijkt te gaan dan vorige keer. Vandaag controle en wordt de pleister vervangen. Die pleister is een soort contactlensje wat op het gelaserde oog ligt, daardoor geneest het beter en voelt het aangenamer.

 

16 Comments

  1. Owh niet leuk. Dinnetje heeft ooit haar twee ogen laten laseren en ik kan me nog wel voorstellen hoe dat was. Gelukkig is ze er helemaal bovenop gekomen. Ik kende MDF in deze variant niet. Is het eigenlijk te voorkomen?

    Love As Always
    Di Mario

  2. Beterschap voor je vrouw Frank. Ik heb ook van die droge ogen, ik heb ze ook wel eens kapot getrokken , maar nu ik ’s avonds voor het slapen een flesje water extra drink, kan ik zonder mijn ogen te beschadigen weer wakker worden. Het is dus zo goed te doen en gelukkig niet zo ernstig als bij je vrouw.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.