Spanning in Haarlem
Spanning in Haarlem

Spanning in Haarlem

Trafohuisjes bVision.nl

oktober12Kijk, een beetje hulp als je een trafohuisje instuurt is uiteraard welkom, zo de mail van Di Mario:
Sjoerd,
Ik moest natuurlijk even goed kijken op je site of dit huisje er nog niet stond, want ik was even in Haarlem en ik kwam daar weer een mooi huisje tegen. En ik moet zeggen. Ze hebben niet alleen mooie huisjes in Haarlem. Heel Haarlem is goed vertoeven. En ben je het centrum zat. Dan zijn er in de buurt altijd nog bossen, duinen en stranden te vinden. Het huisje kun je vinden op de Noorder Schoolsteeg kruispunt Noorder Schoolsteeg ten hoogte van de Wijngaartuin op de hoog. Makkie deze keer toch.
Love As Always
Di mario

Trafohuisjes bVision.nl

En dat klopt uiteraard, met deze gegevens is de plaats makkelijk te bepalen. Het transformatorstation wat je hier ziet was oorspronkelijk eigendom van het gemeentelijk energie bedrijf van Haarlem (GEB). Destijds werd in de gemeente zo’n 6 MW opgewekt. Er was sprake van dat het GEB van Haarlem op zou gaan in Eneco, maar dat ging niet door. Later is het met de PEN opgegaan in ENW en dat in Nuon/Liander geworden. (correctie door Ximaar zie reacties hieronder)

Trafohuisjes bVision.nl

Vreemd is dat Haarlem aan het overwegen is om weer een gemeentelijk Energiebedrijf te gaan beheren. Kleinschalig weliswaar en zij het dat sterk gelet wordt op het duurzame karakter van de opwekking van de elektriciteit. Maar toch… Mosterd na de maaltijd denk ik dan.

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

22 Comments

 1. Pingback: De enige echte spanning in Haarlem – bVision & Photography

 2. Pingback: De enige echte spanning in Haarlem – Transformatorhuisjes

 3. Pingback: Verscholen spanning in de herhaling in Haarlem

 4. Han

  Die heb je mooi gevonden in het centrum van Haarlem Di Mario. Als geboren Haarlemmer weet ik hem ook te staan ik ben vaak door die smalle straatjes gegaan na een avond dansen bij Brinkmann in de Smedestraat, het behoefd geen uitleg waarom ik deze donkere smalle straatjes nam met z’n tweeën. 🙂

 5. Haarlem is een stad met een lange historie, ook op energie gebied kun je veel terug vinden.
  De gebouwen blijven wel in gebruik, de veranderingen zitten binnen.
  Ik ga weer proberen mijn logje te gaan bijhouden. Hans

 6. Die 3 ‘schoorstenen’ hebben waarschijnlijk te maken met de 3 afzonderlijke transformatoren die er onder staan. Bij grotere verdeelstations is er per fase een transformator. Bij het hoofdverdeelstation van Alkmaar is dat goed te zien:
  http://ximaar.wordpress.com/2012/04/08/apr-08-pen-huizen/
  Misschien was dit destijds het hoofdverdeelstation van Haarlem, maar ook in die gemeente zal inmiddels (buiten het centrum) een veel groter gebouw staan voor hun hoofdaansluiting.

 7. Als ik wikipedia goed begrijp was er sprake van dat het GEB van Haarlem op zou gaan in Eneco, maar dat ging niet door. Later is het met de PEN opgegaan in ENW en dat in Nuon/Liander geworden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.