Stroom in Assendorp
Stroom in Assendorp

Stroom in Assendorp

Trafohuisjes bVision.nl

Oktober26Via Annemarie kreeg ik deze foto’s vsn een trafohuisje doorgestuurd van Gewoon Hanny. Met de volgende opmerking van Hanny: ” Het staat in de wijk Assendorp van Zwolle. Het was ooit beschilderd als ‘marktkraam’, maar iemand heeft over die afbeelding heen gespoten. In Zwolle is een speciale wandeling uitgezet langs alle elektriciteitskastjes, die beschilderd zijn in het kader van een kunstproject.”

Trafohuisjes bVision.nl

Inderdaad, iemand is hier hard bezig geweest om het originele werk van deze kunstenaars behoorlijk te bekladden. Normaal is dat heilig bij de echte Graffiti spuiters.. Deze dachten daar klaarblijkelijk anders over. Maar alleen al het feit dat dit werk was van kunstenaars deed een lampje bij mij branden. Daar wilde ik meer van weten. Op de site van Gewoon Hanny stond een linkje naar de site van Marycke Janne Naber

Trafohuisjes bVision.nl

Daar las ik het volgende:
In 2005 heb ik het kunstproject ‘Assendorp in de stroom’ te Zwolle georganiseerd. Dit hield in: het beschilderen van 27 stroomkasten en -huisjes. Hieraan hebben 20 kunstenaars meegewerkt en leerlingen van 3 scholen in de wijk, onder leiding van een aantal kunstenaars. De gebruikte thema’s zijn onder andere: staatnamen, omgeving en stroom.
Doelstellingen van het project waren onder meer het opvrolijken van de wijk en het tegengaan van graffiti. Deze doelen zijn ruimschoots gehaald. De wijkbewoners zijn er blij mee en het merendeel van de objecten is sindsdien niet meer beklad. Bovendien zijn nadien in verschillende andere wijken dergelijke projecten georganiseerd door mijn collega-kunstenaar Willeke Trommels. Inmiddels zijn er in Assendorp meer kasten beschilderd in opdracht van de gemeente en bedrijven.

Trafohuisjes bVision.nl

Op deze site stond ook hoe het huisje er destijds uitzag, heel wat beter dus. Het is geschilderd door Rana en Dave Berends en Hanneke Kooy Ik hoop dat al die andere huisjes het beter overleeftd hebben daar in Assendorp. En wellicht dat mensen uit die buurt dit lezen en ook wat foto’s van andere trafohuisjes daar willen opsturen.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

19 Comments

 1. Marycke Naber

  Dag Sjoerd,

  Leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Het huisje was al eerder beklad en schoongemaakt door de Rova. Dat er sinds kort ook zo’n lelijke rode tag over de viskraam van Rana is heengespoten is mij ook opgevallen. Ik heb het doorgegeven aan Willeke, die contacten heeft bij de Rova. Ik vrees echter dat de verf ook gedeeltelijk verwijderd wordt door de hogedrukspuit. Aan de andere kanten van het huisje is dat ook gebeurd, zo te zien. Helaas zijn meer objecten beklad, ook een muurschildering bij de Jumbo in de Assendorperstraat, maar de meeste elekticiteitskasten en -huisjes en muurschilderingen zien er gelukkig nog goed uit, ook na negen jaar! Het idee is inmiddels ook in andere gemeenten opgepikt, zoals in Roosendaal, Enschede en Putten.

  Met vriendelijke groet, Marycke

 2. Het is een mooie blog geworden. Heel kleurrijk. 🙂

  Ooit hebben mijn man en ik een stadswandeling gemaakt in Zwolle. Toen vielen mij al de geschilderde kastjes op en had ik er een paar gefotografeerd. Zijn geen huisjes en daarom had ik ze niet mee gestuurd. Ik zal ze opzoeken en ze binnenkort zenden.

 3. Goede morgen Sjoerd, wat triest dat ze zo’n beschilderd huisje nog hebben beklad.
  Het is wel een leuk project van de gemeente daar, beter dan alle saaie grijze kasten en huisjes.
  Ik wens je een fijne zondag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.