Een gemiste kans
Een gemiste kans

Een gemiste kans

Day Of MonthNee, geen auto’s vandaag doen we het met de fiets. Er zijn een paar malloten die bedacht hebben dat je zonnepanelen op op de vloer kunt leggen en daar een fietspad van kan maken. Ja duhhu, een hoop investeren, glas ruw maken met coating zodat je niet op je bek gaat en het rendement meteen een stuk daalt. In de winter ligt er een laag sneeuw op op erger in de herfst bladeren en modder. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet dat ze even bij mij langs komen, of bij Ximaar voor een gedegen advies. Als je dan toch geld uitgeeft doe het dan goed. Want noem mij eens twee nadelen van fietsen… Je wordt nat als het regent, en je zweet je ’s zomers te pletter als de zon schijnt. De oplossing is natuurlijk een afdak van zonnepanelen over het fietspad. Vierijf grote voordelen krijg je dan, Een hoog rendement op je investering, De fietser blijft droog als het regent, rijdt fijn in de schaduw als de zon schijnt en een veel hogere opbrengst doordat er geen coatings op hoeven en je goedkopere panelen kunt gebruiken. En niet te vergeten, je kunt ze iets schuin zetten, dan regenen ze vanzelf schoon. Daar gaat weer een hoop geld van u en ik doorheen… Kijk Zwarte Piet, mensen horen wel, maar luisteren niet.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Ik kan me niet vinden in al die goedbedoelde projecten van de overheid. Aan de ene kant komen ze scheppen geld tekort, aan de andere kant geven ze miljoenen tegelijk uit en waaraan? Eigenlijk zouden er meer “gewone mensen” in de regering moeten komen zitten. Die denken veel logischer na!

 2. Ha die Sjoerd, laat ik nu in het dorp wonen waar dit fietspad ligt, ik heb er zelfs al overheen gefietst! Het is een stukje fietspad van niks, het gaat ook om een project van 3 jaar, waarbij de gemeente / overheid in de openbare ruimte zonnepanelen wil plaatsen om als overheid ook energie op te wekken. Of het project echt succesvol zal zijn, de kosten van 3,5 miljoen euro gaan ze er natuurlijk nooit in 3 jaar uit halen. Foto’s binnenkort op mijn weblog!

 3. In Duistland hebben ze nu een stroomoverschot omdat daar iedereen, met name boeren zonnepanelen op hun dak hebben en het teveel naar de maatschappijen afvoeren en daar dan ook geld voor krijgen.
  Geen subsidies, maar wetgeving. De maatschappijen komen nu in de problemen, want men verdient weer niet genoeg omdat ze eigen energie niet kwijt kunnen.

 4. ja, wat ze toch niet allemaal verzinnen. En uitvoeren. Ach ja, alle kleine beetjes helpen en sommige dingen zetten door en andere dingen niet.
  Ze zullen vast weten waar ze mee bezig zijn, een afdak zie ik dan weer niet zitten, fietsen hoort lekker buiten.

 5. Sjoerd, ze zijn een dik jaar terug bij mij langs geweest voor een mogelijke locatie hier in de buurt. Ik zag het niet zitten omdat wegdekken vervuilen door stof en hun ruwheid en als dat niet zo is, is zo’n pad van zichzelf te glad. Het is ook lastig te onderhouden. Mijn voorstel was toen leg veel goedkopere zonnepanelen op fabrieks- en andere grote lege daken. Dat is veel makkelijker en als je het goede dak vind is ook veel beter op de zon te richten met meer rendement. Maar dat schijnt niet te mogen. Bedrijfsdaken mogen niet aan particulieren leveren. Die restrictie zouden ze eerst op moeten heffen. Zo ver ik het weet is het een bedrijf dat er geld in steekt, het komt niet allemaal uit de staatskas. Ik zal m’n oude mails eens doorstpitten.

  Er is overigens ook een systeem dat een fietspad bij vorst tot net boven nul verwarmd zodat je geen zoutstrooier nodig hebt. Dat plan ging hier anderhalf jaar terug niet door bij een fietsbrug. En er zijn ideeen voor slimmere fietspadverlichting op de plek waar een fietser rijdt. Die 3 dingen zou je kunnen combineren, maar heeft als nadeel dat je juist stroom in het donker en in de winter nodig hebt en dan leveren die zonnepanelen in het fietspad dus vrijwel niets.

  Kortom allemaal leuk om subsidies op te strijken en na een proefperiode te ontdekken dat het niet goed werkt.

 6. Goede morgen Sjoerd, ja zoveel geld kunnen ze beter aan iets anders uitgeven lijkt me.
  Maar ik heb als kind al een hekel aan fietsen gekregen (een tocht van 100km op een dag als je tien bent is niet leuk), ik loop liever.
  Ik wens je een fijn weekend toe.

 7. dit is nieuw voor me, nooit iets over gehoord, daarom is bloggen zo fijn, iemand weet altijd wat….
  maar ik ben een echte fietser, het deert me niet als het regent, ik heb een regenjas,in de zomer is het fijn, dan wordt je lekker bruin, en het is nog eens goed voor mijn gewrichten en voor mijn conditie

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.