Het jaar van de mijnen
Het jaar van de mijnen

Het jaar van de mijnen

Day Of MonthHet komende jaar staat in het teken van de mijnen. In 2015 is het vijftig jaar geleden dat minister Den Uyl aankondigde de de mijnen te gaan sluiten en te stoppen met het winnen van kolen. Vijftig jaar is een hele tijd, en er is in die tijd heel veel veranderd. Terug zouden we niet willen. Het was echt geen plezierig werk, maar het betaalde goed en er hing een speciale sfeer rondom de mijnbouw. In korte verhalen ga ik hier op bVision daar ook aandacht aan besteden. Een van de onderwerpen voor komende jaar.
Nog twee werkdagen en het oude jaar is voorbij. Ik kan bijna niet wachten om alle kilo’s weer kwijt te raken… Nee niet op dieet, die gaan er vanzelf wel weer af na al die feestdagen.
De foto is van de bouw van de Staatsmijn Emma geschat 1908-1910.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

  1. Ik kan me nog goed herinneren dat de mijnen sloten, wat waren mijn oma en ouders verontwaardigd.
    vraag me af of het wel verstandig is geweest.
    De sfeer en collegialiteit is zeker belangrijk als je in een mijn werkt. Hans

  2. Daar ben ik heel benieuwd naar, al mijn ‘kennis’ erover komt uit een spannend hoofdstuk “Pim, Frits en Ida” van de lagere school 😉 Het is vast beter geweest voor het milieu ook, om ermee te stoppen..

  3. ik zit hier juist te tellen dat het in Belgie nog niet zo lang geleden is dat de mijnen sloten, mijn vader heeft de sluiting van Waterschei, Winterslag en Houthalen meegemaakt, maar is tot 30 jaar mijn verder in Zolder blijven werken tot z’n pensioen, en m’n ex-buurman heeft de sluiting van Zolder nog meegemaakt in de jaren eind 1980

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.