Ondernemen – door Frank

Ondernemen – door Frank

Nu ik die zonnepanelen op mijn dak heb, ben ik volgens de Nederlandse wet ook ondernemer, want ik produceer immers stroom en lever dat soms ook terug aan derden, in dit geval onze stroomboer. Ik heb een BTW nummer gekregen en daarbij de verplichting om ieder kwartaal aangifte te doen. Daar heb ik wel weer ontheffing voor aangevraagd, omdat het eigenlijk zeker is dat ik nooit meer dan 1345 euro aan BTW zou moeten afdragen. En dan hoef je weer geen BTW af te dragen. De BTW die ik betaald heb op de zonnepanelen kan ik wel weer terug vragen. Dat kan pas sinds half 2013, daar voor niet want daar moest eerst weer een Europese rechter aan te pas komen. Ik vermoed dat dit niet de bedoeling is geweest van Rutte en Co., maar dan moeten ze van burgers die een beetje groen willen doen maar geen ondernemers willen maken. De BTW die je terug krijgt is volgens mij ook veel hoger dan de subsidie die je vroeger soms kon krijgen. En levert de onderneming nou nog wat op? Met dit weer vooralsnog niet zoveel, en rijk worden zit er ook niet in, kijk hier onder maar naar de opbrengst van de afgelopen 2 weken:

17 Comments

 1. om te beginnen, Frank: U Bent Goed Bezig!
  want je bent wel haast een rolmodel voor je eigen buurt en alle pessimisten die er altijd wel iets over te zeggen hebben – – het effect van je investering beperkt zich niet, zoals veel mensen kennelijk denken, tot een terugverdienmodel – je gebruikt effectief minder stroom dan vóór de zonnepanelen en dat is winst voor iedereen – – overigens kun je echt iets zinnigs over je investering zeggen als er een jaar voorbij is en je alle kosten hebt kunnen overzien – – voor de twijfelaars: het is nog niet te laat – u kunt nog iets betekenen voor uzelf een uw medemens!

 2. Ik heb het niet gedaan, die zonnepanelen. Pas na 6 jaar draai je break even, en dan heb ik een plat dak waarvan de bitumen misschien over 5 jaar wel van moeten worden vervangen. Dan moeten de zonnepanelen eerst verwijderd en vervolgens teruggeplaatst worden, zodat het nooit iets gaat opleveren?

 3. Ja, dat is mij ook allemaal te ingewikkeld. En ze veranderen ook nog eens altijd maar door alle regels. En toch denk ik dat dat de toekomst is, willen we in de toekomst nog van een toekomst kunnen spreken.

 4. Oh my… waarom maken ze het nu zo moeilijk om iets milieuvriendelijks te doen… Wij zijn ook met zonnepanelen bezig, dit schrikt me een beetje af (maar zullen we vast op de koop toe nemen.) Dat gaat dus extra tijd en gedoe kosten.. Bah!

 5. Dat is niet de bedoeling geweest inderdaad dat je er geld aan overhoudt en dat het de regering geld kost. Ik wens jou heel veel zon, dan zit er ook een kans in dat ik het heb namelijk.

  Love As Always
  Di Mario

 6. In wens jou én ons veel zonneschijn. Zoveel dat alle energie terugloopt in het kastje!
  Wij hebben onze panelen nog met subsidie gekregen. Ze liggen een jaar of tien op het dak en het is leuk on op zonnige dagen naar de meter te kijken 😉
  Lieve groeten,
  Kakel

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: