Hel Sjief – door Frank
Hel Sjief – door Frank

Hel Sjief – door Frank

Hel sjief is Limburgs voor harde schijf of ook wel harddisk. Het is dat onderdeel van de computer, waar je je fotootjes en mp3’s opslaat. Een van mijn collega’s had zijn harde schijf in zijn laptop kapot. Dat had hij nog niet zo gemerkt, maar een testprogramma van de fabrikant had dat ontdekt, mailde dit naar de helpdesk en prompt kreeg hij een mail terug dat ze deze zouden komen vervangen. Wat een service, het gemak dient de mens nietwaar. Vandaag werd de schijf alvast gebracht door de pakketdienst. Een klein doosje en op het eerste gezicht leek het leeg. We snapten het niet. Maar toen de monteur aangekondigd werd dat hij onderweg was keek mijn collega nog eens goed, en warempel er zat toch iets in. Dat alles kleiner wordt is me duidelijk, maar ik had me even niet zo verdiept in hardware de laatste tijd, ik moet zeggen dat ik dus enigszins verbaasd was over de afmetingen, en dan zit hij op de foto nog in de verpakking.
Hel Sjief
Hoe anders was het destijds, begin tachtiger jaren bij een van mijn vroegere werkgevers. We hadden daar toen al computers, met verwisselbare harde schijven, en die moesten dus ook eenmaal per dag verwisseld worden en naar het hoofdkantoor gestuurd. Soms mocht ik die ook verwisselen, een hele hoop commando’s intypen vanaf een briefje, de boel uitzetten, verwisselen, weer aanzetten en weer een hoop commando’s intypen vanaf de achterkant van het briefje. Deze schijven hadden de afmetingen van een wiel van een kleine personenwagen en de drive zelf was iets groter dan een wasmachine. Wat een verschil, en op dat kleine ding van de laptop past ook nog eens meer dan 1000 keer zoveel data. En wat snelheid betreft kun je het wellicht vergelijken met een kar met paard en een formule 1 racewagen.
diskpack
Diskdrive

14 Comments

  1. Frank-103

    Opslagruimte neemt steeds meer toe, maar de omvang van bestanden ook. Wat past er nu nog op een ouderwetse diskette met een capaciteit van 1,44 mb? Een foto is al 5 mb.

  2. Het is niet te geloven hoe klein het allemaal geworden is. Zo vind ik het geweldig dat zo’n heel klein memorystickje bij de action nog maar een tientje kost en dan heb je 16 gb ruimte. Niet normaal toch. Aan de andere kant, alle bestanden worden ook groter natuurlijk nu is een foto van mij al in originele resolutie vaak 11 of 12 mb

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.