Lekker warm in Rotterdam
Lekker warm in Rotterdam

Lekker warm in Rotterdam

Day Of MonthAls je op het dak van woonmall Alexandrium in Rotterdam staat heb je een mooi uitzicht op een van de centrales van E.ON, een concurrent van ons. Dit is een warmte-krachtcentrale en deze staat aan de Capelseweg in Rotterdam. In de centrale staat een STEG installatie, STEG staat in deze voor stoom en gasturbine. Ofwel een installatie die zowel warmte alsook elektriciteit levert aan het net. Sinds 1983 levert deze STEG-centrale elektriciteit aan het landelijk 150 KV-net en warmte aan de gemeenten Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Door gecombineerde productie van warmte en elektriciteit werkt deze centrale met een hoger rendement dan bij de gescheiden opwekking van elektriciteit en warmte. De warmte die normaal wordt afgevoerd via koelwerken, krijgt op deze wijze een nuttige bestemming. Het geeft meteen de kwetsbaarheid van deze installaties aan. In de winter een optimum door een hoog warmteverbruik, en in de zomer uiteraard een stuk minder.

click to see the picture big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

 1. Frank-103

  Bedoel je nu dat deze centrale ook stadsverwarming levert? Wij hebben hier in de wijk een kleine energiecentrale staan die electriciteit opwekt en stadsverwarming levert. Heel efficient!

 2. Best grappig: hoewel ik in Amsterdam woon merkte ik helemaal niets van de stroomstoring die heel Noord-Holland plat legde. Misschien woon ik wel in een soort oase…
  Maar inderdaad: zonder stroom zijn wij weer snel barbaren dus lang leve mensen als jij die ervoor zorg dragen dat ons Senseo apparaat pruttelt en wij kunnen internetten!

 3. ha die Sjoerd,

  die stroomstoring hier in Noord-Holland van vorige week had wel wat.
  Het was zo rustig en zo stil…
  Maar je weet, dat het tijdelijk is, dus kom maar op met de geit….
  Als het voorgoed is…
  Moet er niet aan denken…

  Groet!
  Marlou

  .

 4. Goede morgen Sjoerd, alle technologie is in wezen kwetsbaar. Kijk maar eens hoe die stroomstoring de hele boel ontregelde. Als in de winter de verwarming uitvalt, trek dan gewoon een warme trui extra aan. Wij zijn allemaal veel te verwend geraakt als moderne mensen, te afhankelijk van stroom, gas en techniek.
  Maar hier schijnt nu de zon, al waai je van je sokken buiten (zo door het raam gezien)Ik wens je een fijne dinsdag toe

 5. JE gaat mij toch niet bang maken met het woord kwetsbaarheid he. Volgens mij krijgen wij vanaf 2020 onze warmte van deze centrale. Off topic: zou heel goed kunnen dat je nog in die tank gereden hebt. Kennis van mij (zelfde leeftijd) had er ook in gereden en vertelde dat hij nog net zo naar diesel stonk als in 1970

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.