Het kleine kerkje van Gebrook (Hoensbroek)
Het kleine kerkje van Gebrook (Hoensbroek)

Het kleine kerkje van Gebrook (Hoensbroek)

Day Of MonthDe Oude Sint Jan Evangelist was de voormalige grafkerk van de machtige heren van Hoensbroek. De kerk is voornamelijk opgetrokken uit mergelsteen en baksteen en bestaat uit een schip met lagere zijbeuken, een toren en een gesloten koor. De Sacristie is in 1725 aangebouwd. Het oudste deel is de ongelede toren uit de dertiende eeuw. Het middenschip heeft zijn huidige gedaante gekregen tijden de restauratie in 1910, maar heeft toen wel de oude gotische kap behouden. Zeldzaam zijn de muurschilderingen uit de dertiende en vijftiende eeuw. In hoensbroek wordt alleen maar gesproken van het kleine kerkje, het vermoeden bestaat dat dit kerkje gebouwd is op de fundering van een daar gelegen kapel is gebouwd. Dus van oorsprong nog ouder is. Het is in ieder geval een van de oudste gebouwen in Hoensbroek. Samen met het kasteel van de familie Hoen. De Naam Hoensbroek is dan ook ontstaan uit de broek van Hoen. En lees voor broek dan brook, want brook in die zin betekent moeras. Hoensbroek is opgerezen uit het Moeras van de familie Hoen.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 Comments

  1. Leuk dat je ook de historiek rond dit kerkje vertelt.
    Het oude woord brouck in de betekenis van moeras kennen we hier ook.
    Dit komt in vele familienamen voor en in enkele straatnamen.

  2. Frank-103

    Ik vreesde even dat je ging vertellen dat de naam van hoensbroek iets te maken had met de misschien wel niet zo frisse onderbroek van meneer Hoen, maar gelukkig komt het van moeras af. Ook niet fris, zo’n moeras. Wel een fraaii kerkje!

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: