Windows 10 – door Frank
Windows 10 – door Frank

Windows 10 – door Frank

Windows 10 zit op mijn laptop, als ICT’er ben ik aan mezelf verplicht om in een vroeg stadium een en ander uit te proberen. Dus afgelopen donderdagavond heb ik het hele spul gedownload. Wachten totdat Microsoft me toestond om automatisch te updaten, daar wilde ik niet op wachten. Aan het hele testverhaal wat het afgelopen jaar bezig was heb ik niet mee gedaan. Dat vind ik weer veel te frustrerend. Destijds in 1993 heb ik me er toe laten verleiden om een paar keer een Bèta release van Windows 95 te installeren, dat was toen bekend onder de naam “Chicago” als ik het me goed herinner. Nou ja dat was een keer maar toch maar niet meer, een hoop werkt gewoon nog niet dan en het barstte van de fouten. Het installeren van Windows 10 ging hier bij mij heel voortvarend van start, en zowaar na de laatste herstart werkte het ook nog. Alleen mijn virusscanner van Bitdefender niet. Daarvan heb ik meteen maar de nieuwste versie gekocht en die geïnstalleerd. Mijn licentie was toch over een maand verlopen. Maar daar ging het mis, de hele PC crashte, en na herstellen, en de antivirus er vanaf werkte Windows weer. Echter na nieuw installeren kreeg ik weer keurig het zo gevreesde BSOD op mijn scherm (BSOD = Blue Screen Of Death). Niet leuk, ook al heeft Microsoft ook dit scherm gemoderniseerd. Dus Bitdefender er weer van af gehaald en Kaspersky Antivirus er op gezet. Kaspersky is m.i. een goede tweede keus, tenslotte houdt het bij mij op het werk al meer dan 10 jaar alle PC’s virusvrij en het werkte wel op mijn PC. Het is wel voorlopig nog een dertig dagen testversie, maar mijn PC is in ieder geval goed beveiligd. Van Bitdefender krijg ik intussen mijn geld terug, dus dat is ook prima geregeld. Over een kleine maand kijk ik of ze het probleem met crashen inmiddels hebben opgelost, Bitdefender is tenslotte toch een van de beste. Nu werkt Windows 10 inmiddels een paar dagen als een zonnetje, en wat vind ik er nou van; het zou sneller moeten zijn dan de voorgaande versie, maar ik heb al een snelle PC dus dat merk ik niet zo. Het startmenu is terug, dat wil zeggen het is een openklikbare variant van het Metro scherm van Windows 8. Daar wil ik even nog niet aan wennen, daarom heb ik “Classic shell” gedownload, waarmee ik weer een ouderwets startmenu heb. Gelukkig dat dit bestaat en het is nog gratis ook. Er gaan geruchten dat Microsoft het gebruik van Classic Shell zou ontmoedigen, want dan krijgen ze te weinig feedback op hun nieuwe startmenu. Ik had het al in Windows 8.1 en het was na de upgrade in ieder geval uitgeschakeld, dus misschien zijn de geruchten waar. Verder wordt je hele privacy aan gort geschoten want er staat een hele hoop gewoon open voor Microsoft. Je kunt het wel dichtzetten allemaal, maar ik vind het kwalijk dat het standaard open staat. Nou is dat voor mij niet zo’n probleem om alles aan te passen, maar veel mensen kunnen dit niet. Maar omdat Windows 10 gratis is voor de 7 en 8 gebruikers mogen we een “gegeven paard niet in de bek kijken” niet waar? Ik denk dat veel mensen met enige weemoed terug zullen denken aan Windows XP.

gegeven_paard_niet_in_de_bek_kijken

Aan Apple gebruikers die wensen te katten: iedere Windows gebruiker weet allang dat Apple PC’s veel beter duurder zijn. Op Apple forums is het ook vaak kommer en kwel, en virusvrij zijn ze ook al lang niet meer.

15 Comments

 1. Ik zal maar niet vertellen welke versie van Windows ik nog gebruik;-) Je zou nog minderwaardig over me gaan denken. Bij mijn man viel het installeren nog niet mee, maar gelukkig hebben we de jeugd bij de hand!
  Veel plezier met de nieuwe versie.
  Fijn weekend en lieve groet

 2. Privacy? Dat is toch iets van vroeger? 😉 Op mijn oude van de gemeente gekregen Dell laptop was het installeren van Win10 geen enkel probleem! En bij mij draait alles soepeler dan hiervoor op 8.1. Op school stond bij ons een apparaat met ponskaarten…;-) (Nu weet je hoe oud ik ben!)

 3. OK, ik zal het paard niet in de bek kijken, maar het uiterlijk bevalt me niet; ik hou niet van bonte paarden.
  Windows 10 bevalt overigens prima; een aantal duidelijke verbeteringen en een beter startmenu.

 4. Afgelopen zaterdag de vaste PC geupdate naar W10. Door drukte kon ik er niet echt mee aan de slag zoals ik graag gewild zou hebben, dat kon ik pas maandagavond.
  Meteen weer de tegels !! tevoorschijn gehaald, en met de diverse andere zaken ben je wel even bezig om dat weer in te stellen en te krijgen zoals je die wilt hebben.
  Bij W8 was de tegels naar boven schuiven en je had een beter overzicht van het menu dan wat ze nu uitgevonden hebben. Voor de rest, het werkt tot nu toe als een tierelier.
  Geen probleem met Northon. Nieuwe browser Edge werkt ook aardig, alhoewel de favorieten een zooitje waren na het importeren. Jammer dat Microsoft gestopt is met sommige apps, als die van de gezondheid en reizen.
  Ik hoop dat mijn tablet & laptop nu gauw aan de beurt zijn.

 5. Niets weemoed. Ik gebruik nog XP en het voordeel is dat je dan geen virusscanner meer nodig hebt. Virussn worden voor XP niet meer gemaakt, in het afgelopen jaar heb ik er niet 1 zien langskomen. Wel gebruik ik ublock en die houdt veel (malafide) reclamedomeinen tegen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.