Doet het wat – door Frank
Doet het wat – door Frank

Doet het wat – door Frank

Sinds eind vorig jaar heb ik de zonnepanelen op het dak liggen, en dan wil je natuurlijk dat de zon alle dagen schijnt. Er zijn van die dagen dat dat ook gebeurt, soms zo hevig dat het weer te veel van het goede is. Ik heb gemerkt dat de paneeltjes het meeste opleveren als het zonnig is, maar niet te warm. Want toen het hier op enig moment, een paar weken geleden, zelfs 40 graden was gaven de paneeltjes ook niet thuis. Wanneer ze te heet worden namelijk, dan gaan ze juist minder leveren, veel minder zelfs. Maar het gaat om gemiddelden. zo zag ik vanaf januari iedere maand de opbrengst met zo’n 100 KWh per maand toenemen, met als maximum tot nu de maand juni waarin ze zelfs meer dan 500 KWh produceerden. Maximaal zou ik per jaar (natuurlijk onder gunstige omstandigheden) ongeveer 3800 KWh moeten kunnen opwekken met mijn installatie. Tot nu zit ik op 2838 KWh met nog 4,5 maanden te gaan. Er van uitgaand dat november en december niet veel opleveren, lijkt dit toch haalbaar te zijn, gunstige omstandigheden dus. Dit allemaal voor het milieu natuurlijk en zodra ze terugverdiend zijn over een jaar of vijf à zes, ook voor de portemonnee uiteraard. Volgens mijn verbruiksgegevens, die ik via de App Anna-Inzicht heb, heb ik dit jaar tot nu maar een netto verbruik van 4 KWh, dat vind ik goed bezig zijn.

Hieronder de dagelijkse rapportjes zoals ik ze in mijn email krijg via de fabrikant van de omvormer:
(Een goede en een slechte dag qua opbrengst)

 

10 Comments

  1. Hier in Almere staan al speciale zonnepanelen parken, maar daar moet je voor kiezen en schakeling kan ook weer niet overal zoals hier, omdat we stadsverwarming draaien in de stad, zo handig, not!

    Ziet er goed uit en hopelijk ga je er ook inderdaad op verdienen straks, lijkt me prima om een nul rekening te ontvangen ergens van het energie bedrijf 😉

    X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.