Koeltoren
Koeltoren

Koeltoren

bVision Photography

Day Of MonthOp de hoek van de Akerstraat en de Emmaweg in Hoensbroek verschijnen houten replica’s van de Iterson koeltorens die bij voormalige de staatsmijn Emma stonden. De houten replica’s die in het jaar van de mijnen op diverse plaatsen moeten verschijnen zijn ontworpen door architect Marc Maurer. Simpele steigerlatten van 5 meter lang worden schuin in de rondte geplaatst, waardoor ze in een soort waaiervorm staan. De Iterson koeltoren was een uniek staaltje techniek. De vorm werkte als een schoorsteen waardoor het naar beneden vallende water door verdamping werd gekoeld. Bij de replica’s worden de houten latten op een bepaalde wijze bevestigt aan wee stalen ringen. Hoensbroek 3.0, de organisatie achter het koeltorenproject overweegt ook bouwpakketjes te laten maken waarmee kinderen de koeltoren op schaal na kunnen maken. De planken hebben de kleuren van de vlaggen van landen waar mijnwerkers vandaan kwamen gekregen, als symbool voor de multiculturele samenleving die de Mijnstreek is geworden. De torens zijn van de gemeenschap en moeten dan ook opduiken in verschillende wijken, zo is het idee. Rond elke toren kan een zitbank worden geplaatst, waardoor ze ook kunnen dienen als ontmoetingsplek. Vanuit heel Europa waren er mensen naar het zuiden van Limburg gehaald om het zwarte goud naar boven te halen. Italianen, Polen, Marokkanen, Spanjaarden, Turken, Grieken en ga zo maar door. En deze mensen zijn vrijwel allemaal gebleven na de mijnsluiting.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.