Wassen – door Frank

Wassen – door Frank

En toen begaf de wasautomaat het. En wellicht was het niet zo ernstig, maar omdat het een oud beestje was, en er voor de eerste twintig minuten van de monteur meer als 100 euro betaald zou moeten worden, zonder onderdelen, besloten we om de machine maar te vervangen. Nou heb ik in het verleden al vaker dingetjes gekocht via internet, maar die passen meestal in de brievenbus. Toch, en mede naar aanleiding van de nieuwe koelkast van Sjoerd vorige week ben ik ook bij Coolblue gaan kijken. Ik heb er al vaker wat gekocht, en ook al eens iets terug moeten sturen, maar dat gaat allemaal zo soepel, dat ik geen moment getwijfeld heb om daar de wasautomaat te bestellen. In een winkel heb je niet eens zoveel keus als je er voor staat, ze zijn allemaal wit met een knop en een vuldeur, en wassen doen ze allemaal. Daarbij op internet vergelijk je nog makkelijker dan in een winkel, bovendien kun je ook nog lezen wat anderen er van vinden. Voor 18:00 uur besteld betekent daags daarop gratis bezorgt. De wasautomaat werd ook nog geplaatst en aangesloten, de oude werd meteen meegenomen en dat allemaal bij de (door mij vergeleken) prijs inbegrepen. Garantie is twee jaar aan huis en op de motor zit zelfs 10 jaar garantie. Inmiddels hebben we al een berg wasgoed er in laten draaien en het komt er goed schoon uit. Een kind kan de was doen.

Hieronder een foto uit 1952, mijn toekomstige moeder aan de was. In die tijd was een wasmachine een zeldzaamheid, en werd er nog op een wasbord geschrobd. De was doen, was toen hard werken.

wassen in 1952

17 Comments

 1. Frank-103

  Wij hebben de nieuwe droger in de winkel gekocht, was niet of nauwelijks duurder en blijven er boeiender winkels in het winkelcentrum open, en niet alleen kleding en schoenenzaken.

 2. Ik dank in gedachten elke dag de wasmachine als ik deze weer aanzet en geef haar een aai, ja echt, want als ik nog terug kijk in de seventies, en mijn oma’s waren er al blij mee toen, dat de was in het lavet werd gedaan, waar ik ook in bad mocht, was ook feest, maar eens per week zeker dat het wasgoed erin ging, maar ik weet ook nog dat mijn Hollandse oma, zo nu en dan de grote ketels van zolder haalde en dan het ondergoed daarin kookte, ook zo gaaf! hahaha wist ik veel.

  Mijn moeder weet ik niet beter van of we hadden een wasmachine, maar zij vertelt mij, dat deze pas kwam toen ik net uit de hydrofiel luiers was en voor die tijd, moest zij ook nog alles op de hand doen en ik ben van 1971…. dec. lol

  X

 3. Wat een juweeltje van een foto! Heeft iemand ooit gezegd dat je moeder een lief gezicht heeft…
  De zaak Coolblue ken ik niet maar wij hebben goede ervaringen met aanschaf van witgoed via internet. We gaan er de deur niet meer voor uit!
  Dat de nieuwe wasmasjien maar veel vuile onderbroeken schoon mag wassen 🙂
  Lieve groet

 4. Een jaar voordat ik geboren werd… Mijn opa deed altijd de was thuis, daar ben ik ook geboren. Die had altijd een ketel met kookwas op het fornuis staan. Bloedlink was dat allemaal in die tijd.

 5. Wat een beauty, die moeder van je. Zo’n wasbord heb ik nog wel gebruikt (in Marokko, voordat schoonmoeder een machine kreeg), het werkt maar het houdt je wel even bezig ja. Toch altijd nog handiger dan de was moeten doen in een riviertje.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: