Badhuis Treebeek
Badhuis Treebeek

Badhuis Treebeek

bVision Photography

Day of MonthTreebeek was een mijnwerkerswijk oorspronkelijk ontworpen door architect Willem Leliman. Het ligt tussen Brunssum en Hoensbroek in. De wijk moest voorzien in de snelle toestroom van mijnwerkers uit o.a. de noordelijke provincies vlak na de eerste wereldoorlog. Zo zijn ook mijn grootouders in die tijd naar Limburg gekomen.Niet alles is gebouwd volgens de oorspronkelijke plannen. Men was wat nutsvoorzieningen vergeten. Zoals het hier getoonde badhuis aan de Maanstraat. Momenteel is dit verbouwd tot een kerk met een 80 tal zitplaatsen, maar de buitenzijde is nog steeds in oude staat.

bVision Photography

Het was een openbaar badhuis, weliswaar gebouwd door de Nederlandse Staatsmijnen, maar wel voor iedereen toegankelijk. Ik weet nog dat destijds toen het badgebouw zijn functie verloor, er nog steeds oud mijnwerkers waren die daar geregeld gebruik van maakten. En ach, het badhuis bij de centrale Emma was ook nog een mogelijkheid. Daar heb ik zelf nog menigmaal onder het warme water gestaan. De mijnen waren al dicht, maar de Centrale heeft nog een hele tijd stroom geleverd, net zoal de Centrale van de mijn Maurits. En kijk eens naar de prijzen in die tijd.
De foto’s komen indirect via internet, als de rechtmatige eigenaar zich meld zal ik hem of haar zeker alle credits toekennen en een verwijzing naar het origineel aanbrengen.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Bert

  douchen deden de mijnwerkers daar niet, dat deden ze naar werktijd ( sjieg ) en elkaar de rug wassen ( poekelen ) Dit badhuis was meer voor de niet mijnwerkers en gezin.

 2. Frank-103

  De Romeinen hadden al badhuizen, en zo hadden we hier op het dorp ook een badhuis. Volgens mij hebben de meeste eensgezinswoningen pas 50 jaar douches, dagelijks douchen is echt iets van de laatste 25 jaar. En of dat echt zo gezond voor de mens is?

 3. Maar goed dat zo iets toen bestond. En als je dan naar de prijzen kijkt dat lijkt 2 keer niets maar toen ws het leven natuurlijk veel goedkoper

  Heeft je grootvader ook in de mijn gewerkt ? De mijne ook

 4. Ook mijnwerkers wilde onder de douche en in die tijd waren die nog niet in de woningen, ik ging als kind ook nog naar het badhuis.
  nu een kerk, blijft de functie van afwassen in stand. Hans

 5. Goedemorgen Sjoerd,

  elke keer weer een verrassing van jou!
  Nu over het badhuis…
  Ja… de mijnwerkers hadden zeker een badhuis nodig!
  Wij hadden vroeger ook geen bakamer en zelfs geen badhuis in de buurt…
  Maar wij werden dan ook niet zo vies en zwart…

  Prettig weekeinde!
  Marlou

 6. ria

  Zolang je badkamer nog niet klaar is kan je daar terecht. 😉
  Bij ons op het dorp was er vroeger ook eentje, mijn moeder vond het vies, ik mocht er maar heel af en toe naar toe, mijn vriendinnetjes elke week…

 7. Goede morgen Sjoerd, kennelijk hoefden de mensen zondag en maandag niet fris te zijn , aangezien het badhuis dan gesloten was zie ik op de openingstijden. Maar ja in die tijd vond men eens per week een bad en schoon goed al genoeg 🙂
  Leuk onderwerp, ik wens je een fijne vrijdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.