De mijnen in ‘black and white’

De mijnen in ‘black and white’

Day Of MonthHet is duidelijk te merken dat de dagen snel korter worden. Als ik moet gaan werken is het nog steeds donker. En aangezien Frank vakantie heeft mag ik ook op woensdag de honneurs waarnemen. Ofwel gaan werken alsook hier een logje produceren. En och, het heeft ook positieve kanten. En daar ga ik vandaag eens naar op zoek, in de hoop deze dan ook te vinden. De foto van vandaag is er ene uit het gestolen archief met zwart/wit foto’s van Hoensbroek en de staatsmijn Emma, welk zo links en rechts nog wordt aangevuld met foto’s van anderen. De foto’s zijn ooit eens op een CD gezet en die werd verkocht voor een habbekrats. Er zijn gelukkig mensen die het oude Hoensbroek en de Staatsmijn Emma een warm hart toedragen. En dat kan door de historie te laten herleven. Zodat we later kunnen zeggen we hebben de foto’s nog….
De foto heeft een heel verhaal in zich. Door alleen even goed naar te kijken vallen een paar dingen op. Hij is genomen vanuit de straat waar ik woon (Kouvenderstraat). De Iterson koeltorens die links te zien zijn op de foto. De ophaalschachten die er nog waren en naderhand vervangen zijn door de grote schacht. De kleine rotonde op de Akerstraat, op de hoek rechts, waard auto geparkeerd staat zat toen, of later de Gruyter. De bovenleiding van de tram… en ga zo maar door. Aan u de taak om het jaar te raden waarin de foto is gemaakt. Met vooraf de opmerking dat ik het niet weet.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. lol, als je het zelf al niet weet, jaren 20 a 30 aan de auto’s te zien of nog eerder misschien zelfs, je weet het niet!

  Downton Abbey de serie begint in 1912 en ja daar hadden ze die auto’s ook al.. dus uhm…

  Ga je ons ook nog een keer meenemen naar Kasteel Hoensbroek? ๐Ÿ˜€ Ja daar ben ik ook een keertje geweest, hahaha

  X

 2. Geen idee van wanneer de foto is. Ik gok eind jaren dertig. In elk geval vรณรณr WOII.
  Mijn maat gaat rond 06.00 de deur uit en dan is het ook al donker. Als straks de klok terug gezet wordt, gaan we helemaal de nachtschuit in. Maarrr…dat duurt voorlopig nog ruim een maand ;-))
  lieve groet

 3. De eerste tekenen dat de herfst zich aandient, op de laatste dag van mijn vakantie, regen. Morgen mag ik kijken hoe mijn collega’s de honneurs voor mij hebben waargenomen, ik vrees het ergste, uitgaande van voorbije jaren.
  Maar dat zien we morgen wel.

 4. Dag Sjoerd,

  goed van je om de foto’s te bewaren en een soort van archief aan te leggen.
  Het was een mooie tijd, althans… zo kun je er op terugkijken.
  Alleen met de gezondheid van de kompels ging het niet zo goed…

  Ik schat dat deze foto gemaakt is in 1933.
  Zomaar…

  En een groet van Marlou!

 5. Goede morgen Sjoerd, mooie oude foto. Trouwens ik dacht dat Frank net terug was toen jij vakantie had. Gaat die zo vaak de hort op? Fijn voor hem en wij hoeven toch geen logje te missen vandaag.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: