Strijp S in Eindhoven
Strijp S in Eindhoven

Strijp S in Eindhoven

bVision Photography

Day of MonthStrijp R hadden we als eens bezocht, daar zit topontwerper Piet Hein Eek, afgelopen weekend wilde ik wel eens naar iets anders, iets nieuws, Strijp S dus. Strijp zus en zo hoor ik u denken. En dat klopt. Het duurde even voor het kwartje gevallen was, maar er zit logica in. Philips was in ontwikkeling en bouwde begin 1900 fabrieken in Strijp, gewoon een arbeiderswijk in Eindhoven. Philips noemde het industrieterrein Strijp S. Gloeilampen bakeliet en de ontwikkelafdeling werden daar gehuisvest. Strijp S naar de eerste letter van Strijp. Het tweede gebied werd genoemd Strijp T, en het derde terrein, waar Piet Hein Eek zit en in de veertiger jaren werd bebouwd werd, dus logischer wijze Strijp R. Helaas voor u en ik zijn ze niet verder gekomen daar. Strijp I kunnen we waarschijnlijk naar fluiten. Niet dat dat nog telt. Deze gebieden zijn nu beschermde industriële monumenten.

bVision Photography

Het klokgebouw van Strijp S is schitterend en de ondernemers die winkels in de voormalige fabrieksgebouwen hebben zitten op een perfecte lokatie. Er is een hele grote ruimte waar een twintigtal kleine ondernemers en ontwerpers hun plaats gevonden hebben en daar hun producten aan de man brengen. Het is nog jong, en er moet nog veel gebeuren, maar ik vind het fantastisch. En het heeft succes, je vind er dingen die uniek zijn, geen V&D of Hema of Ikea. Nee pure ontwerpers die unieke dingen verkopen, en dat (nog) tegen betaalbare prijzen. Het is een gratis tip, maar straks is Eindhoven de place to be op designgebied. We hebben er, na overleg met de ontwerpster herself, later zelf nog iets leuks gekocht, wat helaas gemaakt moet worden, maar waar ik zeker op terug kom. Een meubelstuk waar ik bij een meubelboulevard het dubbele voor moet betalen en wat dan niet uniek is, nu wel. Alleen een paar sfeerbeelden, als je meer wil ga je gewoon zelf op onderzoek uit, op avontuur. Wij hebben ook nog niet alles gezien, maar gaan zeker terug. Met enkele ondernemers heb ik gesprekken gevoerd en die waren zelf ook laaiend enthousiast. Zelf in je eentje in een atelier of winkel zitten is ook maar niets, dit is gezellig en sociaal. En iedereen helpt iedereen.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Gelukkig is er steeds meer een markt voor spullen die gemaakt zijn door creatieve mensen die een uniek product maken.
    Twee van mijn zoons zijn ook actief in die markt, ik geniet daarvan. Hans

    Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
    De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  2. Ik ben dol op dit soort leuke initiatieven. Vooral dat elkaar helpen vind ik top. Ambachtelijk werk is toch veel mooier (en vaak niet eens zo vreselijk duur) dan al die kante en klare troep. Mocht ik in de buurt zijn, dan ga ik zeker kijken.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: