Het Domburgs Schuitvlot in Middelburg
Het Domburgs Schuitvlot in Middelburg

Het Domburgs Schuitvlot in Middelburg

Trafohuisjes bVision.nl

oktoberHoi Sjoerd.
Het beloofde huisje uit Middelburg.
Ik weet er verder weinig over te vertellen, ik zag het en dacht… foto!
Groetjes Ria
Tsja, hier val ik ook stil natuurlijk. De foto’s zeggen genoeg over het Trafohuisje. En daar is niet mis mee. Met een beetje werk ziet het er weer uit als nieuw zou ik zo denken. In slechte staat is het zeer zeker niet.

Trafohuisjes bVision.nl

Het staat mooi aan de rand van het centrum van Middelburg. Met daarachter verdekt een mooie parkeerplaats voor insiders denk ik dan maar. Want als je voorbij rijdt zie je die echt niet liggen.

Trafohuisjes bVision.nl

Maar wat moet het Domburgs schuitvlot in Middelburg… Een schuitvlot is een aanlegplaats in Zeeland voor smalle platboomde schuiten. Hier was dus de aanlegplaats voor schuiten uit Domburg. Vaarwegen waren in Zeeland belangrijker dan wegen, want die stonden vaak in de herfst en winter toch onder water. Dan was zo’n platbadomschuit uiteraard veel handiger

Trafohuisjes bVision.nl

Toen de wegen beter werden en met meer bruggen over watergangen, nam het wegvervoer de plaats in van de schuiten en de schuitvlotten. De marktschuiten maakten plaats voor marktwagens en de bodediensten vervingen de schuit voor paard en wagen en later de vrachtwagen. Aan het einde van de 19e eeuw overleed de laatste schuteboer en raakte deze vorm van transport in de vergetelheid.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

19 Comments

 1. Jammer dat het ten prooi is gevallen aan wilde graffiti, maar afgezien daarvan ziet het er nog prima uit en heeft het een mooi plekje.
  Je hebt er overigens een mooi informatief logje van gemaakt. Het verhaal van de overgang van het vervoer over water naar vervoer over de weg is ook in Fryslân heel herkenbaar.

 2. ria

  Ja ik sta er ook elke keer weer versteld van wat je ervan weet te maken. Wat ik dan ook nog wel leuk vond was dat op het straatnaambordje Domburgsch nog met sch geschreven is. ook nog een bordje uit de tijd van de marktschuiten 🙂

 3. Salty Letters

  ……….heb t niet gezien toen ik eind September, begin Oktober weer in mijn geliefde Zeeland was ( en heb toch tientallen keren langs Middelburg gereden )
  Mooie foto’s. Het huisje ziet er goed uit dus er wordt onderhoud aan gepleegd. Leuk om te zien dat Zeeland bij dit blog voorbij komt.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.