Een mooi trafohuisje in Drouwenermond(2)
Een mooi trafohuisje in Drouwenermond(2)

Een mooi trafohuisje in Drouwenermond(2)

Trafohuisjes bVision.nl

novemberWat later op de avond stuurde Hanny van gewoonhanny.nl een tweede serie foto’s uit Drouwenermond met hetzelfde huisje dacht ik eerst, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Dit huisje staat helemaal vrij een stuk verder op in Zuiderdiep. Het is een mooi Trafohuisje, iets minder goed onderhouden dan het vorige huisje, maar dat kan ook liggen aan het feit dat dit geheel onbeschermd in de natuur staat. Het is wat meer verweerd door weer en wind.

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje heeft net als die van de vorige week, al diverse eigenaren gehad. Nu is het als het goed is eigendom van Enexis, als netbeheerder, daarvoor Essent, EDON (Energie-Distributiebedrijf Oost- en Noord-Nederland), EGD (Energiebedrijf Groningen en Drenthe). Het ligt er in ieder geval mooi bij en kan nog wel even blijven staan zo.

Trafohuisjes bVision.nl

Nog even terug komen op het plaatsje zelf. Het was van oorsprong een veenkolonie en de ontginning hiervan vond voornamelijk plaats in de negentiende eeuw. De afvoer van het turf vond plaats via diverse kanalen naar het nieuw gegraven Stadskanaal. De ontginning werd geregeld door de oprichting van de Drouwender Veenmaatschappij, die uiteraard geen gebruik maakte van de plaatselijk aanwezige boeren en knechten, maar gebruik maakte van Zeeuwen uit Westkapelle. Deze “gast”arbeiders werden gehuisvest in het Zeelandstreekje in Drouwenermond. rond 1890 lag het hoogtepunt van deze activiteiten. Daarna werden de kolen in ons land steeds belangrijker en werden de veenwerkers en turfstekers langzaam overbodig. En zoals de mensen uit Zeeland daar naartoe verhuisden, reisden er veel Friezen waar onder mijn grootouders, in het begin van de twintigste eeuw naar het uiterste zuiden van het land.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

18 reacties

  1. Mooi huisje en een leuk stukje geschiedenis. Het verbaast me dat juist de mensen uit Westkapelle daarheen verhuisden, de ‘Diekers’ zijn meestal een honkvast volk, wel overal aan de slag, maar niet echt voorgoed ergens heen verhuizen.

  2. Ze staan op een oude hoofdroute, die door Stadskanaal gaat. Daar staat er op de zuid-oosthoek Hoofdkade-Drouwenerstraat nog een derde uit die serie. https://goo.gl/maps/wUTf9NrbopN2 Omdat het zo dun bevolkt is gebleven zijn ze blijven staan. Op plekken die meer gegroeid zijn, zijn ze vaak gesneuveld. Of te klein voor het aantal aansluitingen, of in de weg die verbreed moet worden en dan komen ze terug als zo’n lelijk setje grijze kasten.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.