Buxusmot – door Frank

Buxusmot – door Frank

We hebben last van buxusmot volgens de hovenier. Het zit in onze buxushegjes en struikjes, en hij heeft meteen met antibuxusmottenspul gespoten. Daar ben ik achteraf weer niet zo gelukkig mee, want het zal zeker wel vergif zijn. En vergif is weer niet zo kieskeurig met zijn slachtoffers. De hovenier vertelde ook dat het maar even zou helpen, en dat je meestal ziet dat ook de hele buurt besmet is. In je eentje spuiten heeft daarom niet zo’n zin en ik wil dat ook niet. De buxusmot is daarom ook bezig met een opmars in Nederland. Vandaar ook dat ik op zoek ben naar een vervangend plantje, eentje die de motten niet lusten en wintergroen is. Gisteren vertelde ik dit tegen Sjoerd, hij had de oplossing kant en klaar: Ilex crenata ofwel, Japanse hulst. Ik heb zelf geen foto’s van de motten, de rupsen en de ilex, dus heb ik wat fotootje geleend op internet. De Japanse hulst lijkt veel op buxus, is niet gevoelig voor schimmels en ziekten en het is wintergroen. Perfect lijkt me zo. Nog even kijken of ik het in het voorjaar of nu moet planten, want voor mij staat het vast dat deze plantjes in mijn tuin komen. Overigens, ik las ergens dat ze in de paleistuinen van “het Loo”, zo 27 kilometer heg hebben vervangen, dat zullen ze ook niet zomaar hebben gedaan.
buxusmotten

15 Comments

 1. ja die buxus mot die hier geen vijanden heeft, ik heb het van de zomer al gezien in editie.nl wat de schade kan zijn binnen 3 weken, mensen die op vakantie gingen, thuis kwamen om dan een bruine buxus haag troffen met die dingen erin….

  Ik hoop dat je het snel kunt verangen, klinkt goed, ziet er mooi uit 😀

  X

 2. Vreemd, dat de tuinman spuit zonder eerst je toestemming te vragen. Het is toch rotzooi wat hij gebruikt? Wij hebben veel last van slakken maar gebruiken alleen een biologisch middel. Ik wil niet dat merels of egels er ziek van worden.
  Lijkt me een goede keuze, de Japanse Hulst!

 3. ria

  Wel zonde van de buxus, maar zo kaal is het ook geen gezicht. Ik begrijp dat ook nooit van mensen die soms zo’n groene haag hebben staan met allemaal bruine stukken erin, zoiets haal je toch weg. Het lijkt me een mooie vervanger! Foto als hij staat!

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: