Groeve Carisborg
Groeve Carisborg

Groeve Carisborg

Day Of MonthIn het jaar van de mijnen wordt de aandacht gevestigd op de opkomst en teloorgang van de Limburgse mijnen. Steenkool is daarbij een toverwoord. Maar net als bij het buurland, Duitsland, waar gigantische graafmachines bruinkool uit de grond halen. Hadden we hier in Zuid-Limburg ook een aantal weliswaar wat kleinere bruinkoolgroeves. Bruinkool is net als steenkool en ook turf ontstaan uit afgestorven plantenmateriaal en lag in het Limburgse land op sommige plaatsen dicht aan het oppervlak. Dat bied de mogelijkheid om in dagbouw, zonder gangen te graven, deze “vluchtige kool” te exploiteren. Er waren een viertal bekende bruinkoolgroeves, Als eerste de Louisegroeve in Graetheide, later nog gebruik als stortplaats voor inert afval. Verder hadden we nog de Groeve Herman (Eijgelshoven) en Groeve Anna te Haanrade en als laatste de meest bekende, de Groeve Carisborg, in de Passart (Heerlerheide) hier stootte men bij het boren naar water op het landgoed Carisborg toevallig op bruinkool. De laatste had zelfs een eigen briketfabriek. En zoals dat gaat met gaten die gegraven en gedicht moeten worden is later hier veel vuil gestort, waaronder afvalmateriaal van de (Staats)mijnen. Voor mensen die hier iets meer van willen weten is er de site van de Mijnstreek waar een artikel opstaat over de bruinkoolwinning is Zuid-Limburg, of kijk eens naar het volgende, vier minuten durende filmpje, ter beschikking gesteld door dezelfde site19 Comments

 1. Dat waren harde werkers de mensen in de bruinkool groeve, in Duitsland zijn ze er nog steeds.
  De bruinkool groeves verslinden flink wat land en is zwaar vervuilend, maar toen was men daar minder mee bezig.
  Een interessant filmpje, toen wekte men gewoon door met de kou, letterlijk op spierballen stoom. Hans

 2. Het harde werken in de mijnbouw is goed te zien in dit filmpje.
  Dat doet me eraan denken, dat ik niet moet vergeten om de ‘Andere tijden special’ van dinsdag jl. over de slotperiode van de Limburgse mijnbouw een deze dagen nog even te bekijken.

 3. Ja, werken in de mijn lijkt mij de hel.
  Afgelopen zomer heb ik in Belgie eentje bezocht, compleet met ondergrondse rondleiding.
  Knap werk, hoe ze dat allemaal voor elkaar kregen, en het heeft veel gebracht.
  Maar ik ben blij dat ik het niet hoefde te doen.

 4. Ha die Sjoerd,

  goed filmpje!
  Het was wel bikkelen voor die kompels.
  En dan aan het eind hun handen warmen aan het (kolen)vuurtje…
  Ik kreeg het er zelf ook een beetje koud van…

  Is de bodem daar eigenlijk ook verzakt?

  Dag! Groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.