Het einde van een tijdperk
Het einde van een tijdperk

Het einde van een tijdperk

Day Of MonthZoals hier aan het jaar van de mijnen een einde komt, komt ook een einde aan de geschiedenis van de Engelse steenkoolmijnen. Vijftig jaar na ons, sloot ook daar vorige week de laatste mijn. De mijnwerkers van de Kellingley Colliery-mijn in Noord-Engeland draaiden daar vorige week hun laatste dienst. De koelpieten worden een zeldzaamheid in Europa. Engeland importeert net zoals wij destijds, nu kolen uit Colombia en de Verenigde Staten. Landen waar ze de kolen in dagbouw kunnen delven. Want net zoals hier in die tijd, zit ook Engeland nog met een aantal kolengestookte centrales uit glorie van de steenkooltijd. Het eens zo welvarende steenkolentijdperk en de industriële revolutie zijn ten einde. Windenergie, Zonne-energie en de rest de import van olie en gas blijven over. Beter voor het milieu, maar niet beter voor de harde werkers, die staan net als de mijnwerkers hier destijds, gewoon in de kou…
Op de foto ziet u de sloop van de hoge druk centrale Emma, waar ik de laatste jaren als Chef Laboratorium heb rondgelopen. Een mooie tijd met veel herinneringen, al was het maar dat ik van mijn huis de Centrale zag liggen en ik er te voet heen kon. In de laatste jaren draaide daar nog steeds twee kolengestookte ketels K501 en K502 met een een generator van 60 MWh (Generator 11). Na de sluiting van de centrale Emma werd mijn vaste stek de Centrale Maurits in Geleen. Daar stond de laatste kolengestookte eenheid van DSM, maar ook deze werd met sluiten bedreigd.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

  1. vond het sluiten van de Kellingley Colliery-mijn in Noord-Engeland wel indrukwekkend, de mijnwerkers namen zingend afscheid.
    De kolenmijnen zijn in NL gesloten en binnenkort ook de kolen gestookte centrales.
    De tijden veranderen. Hans

  2. Op een dag zal men met nostalgie terugdenken aan het tijdperk van de papieren krant. Zoals ook de stoomlocomotief heeft plaatsgemaakt voor de elektrische trein. En zo kunnen we natuurlijk nog even doorgaan.

  3. Toevallig deze week de film ‘Marina’ gezien op tv. Marina is een film van Stijn Coninx geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata. Zijn vader kwam naar België om in de steenkolenmijnen te werken, het gezin kwam het achterna. Geen makkelijk leven. Het werken in die tijd in de mijnen was zwaar.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: