Rum(bonen) – door Frank

Rum(bonen) – door Frank

Ik ben gek op rumbonen, misschien dat dat ook de reden is dat ik op mijn allereerste vakantie destijds in een bar in Spanje (1976) een “Cuba Libre” bestelde. Wat er in zat stond vermeld op de kaart, Coca-Cola, en het woordje rum bepaalde toen mijn keuze. Sindsdien is dit mijn favoriete vakantiedrankje. Ik mag graag een pilsje drinken, maar ’s avonds op vakantie is het einde pils. Dan is de Cuba Libre aan de beurt. Zo ben ik ook ooit, vijftien jaar geleden, in Cuba geweest en kon ook daar de Cuba Libre bestellen, alleen heette het daar “Rum & Coke”. Cuba is niet zo vrij, zolang ze daar nog een dictator hebben rondlopen. Maar het drankje heeft zijn naam al gekregen toen Cuba in 1898, door de Amerikanen, bevrijd werd van de Spanjaarden. Het zal wel niet zo politiek correct zijn om in het huidige Cuba, “Cuba Libre” te bestellen, denk ik.

Recept voor Cuba Libre: Twee à drie ijsklontje in een longdrinkglas, daar rum overheen gieten, tot de ijsklontjes ondergedompeld zijn, aanvullen met Coca-Cola, maar Pepsi smaakt ook. En dan van een schijfje limoen even wat sap er in uitknijpen en dan in het glas erbij doen. In Nederland noemen ze dit ook “Baco”, Bacardi Cola. Maar hier bij ons moet je vaak blij zijn als je er al een schijfje citroen in krijgt. Ook lekker, maar net niet.

Gisteren had mijn vrouw een cadeautje voor me, zomaar, om alvast in vakantiestemming te komen. We zijn nog aan het uitzoeken voor de komende lente/nazomer. Het pakje voelde zwaar aan en bij het openen kwam een mooie doos te voorschijn met daarin zes verschillende flesjes rum. Kleine flesjes om te proeven, bijna zonde om open te maken. Geloof me ik ben een echte liefhebber van Cuba Libre, maar deze flesjes ga ik allemaal puur proeven. Zonde om er Cola bij te doen. Op de binnenkant van de doos staat wat verteld over de rum zelf in ieder flesje, en welke sigaar er lekker bij smaakt. Sigaren en rum schijnen bij elkaar te horen, maar de sigaren sla ik als niet-roker toch maar over. Ik ben er heel blij mee, zomaar een mooi cadeautje op een gewone dag in januari.

Rumcadeau

16 Comments

 1. Dat is een prachtig pakket, ik vind dat altijd zo mooi om te zien, die etiketten, het drinken ervan, doe ik als ik keelpijn heb, hahahaha Rum, ja over een toetje heen wat past, maar met cola, nee niet zo heel lekker, lust het wel, maar zonde eigenlijk, in warme coco dan weer wel eventueel. Maar goed… Ik heb het amper in huis.

  Wel ben ik gek op de rumbonen inderdaad van Van Dongen, in chocolade dus, hahaha

  x

 2. Mijn man drinkt al jaren cola met rum en noemt het een baco. Hij wil er geen ijs in en drinkt altijd een mix van Coca Cola en witte Bacardi. Nog zo’n gewoonte: hij drinkt er alleen een paar op vrijdag, zaterdag en zondagavond.

 3. Goede morgen Frank, mijn man en ik dronken cola met rum vroeger vaak ’s avonds. Nooit geweten dat dat een Cuba Libra was. 🙂 We kregen vaak van familie die naar Oostenrijk was geweest van die sterke flessen rum heerlijk was dat. Later wisselden we ook af met Whiskey + Gingerale heeft die combi soms ook een naam? De kinderen hebben het wel over een baco, maar ja wij deden er geen Bacardi rum in dus dat zou niet meer kloppen.
  Trouwens sinds ik ziek ben drink ik helemaal geen alcohol meer, nou ja heel af en toe als het in de zomer erg heet is pak ik wel eens een wit biertje.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: