Stoomkoken
Stoomkoken

Stoomkoken

Sinds kort zijn we in het bezit van een Philips Avance Steamer. Door nog nader te beschrijven omstandigheden was ik er nog niet aan toe gekomen om ermee te koken. Ik dacht namelijk dat het wel ingewikkeld zou zijn voor een beginnende kok. Er zijn verschillende methoden om met stoom te kunnen koken, je hebt stoomovens, stoommandjes voor in een pan, stoomkokers en de traditionele Chinese stoommandjes. Het principe is voor al deze vormen gelijk. Je “kookt” met stoom in plaats van met water. Gisteren eerst nog even droog geoefend voordat de eerste aardappelen erin gingen. Dat super moeilijke was dus meer van “een kind kan de was doen”. Doe de aardappels in de onderste schaal, deksel erop en na de ingestelde kooktijd zijn ze klaar, geen afgieten, gewoon in de schaal en eten maar. Het standaard aardappeltje was uitgegroeid tot een superlekker aardappeltje. Je zou vergeten dat je er ook nog groenten en vlees bij moet doen. En, voor de prijs hoef je het niet te laten, je hebt ze al vanaf 30 euro, de Philips is wat duurder. Natuurlijk moet je wat oefenen met kooktijden, maar te lang koken is er eigenlijk niet snel bij. En heb je veel werk, de Philips heeft een ingebouwde warmhoud-functie. Kun je lekker alles op je gemak afmaken. Het heeft maar een klein, en toch ook groot nadeel, waar laat ik dit apparaat nou weer…

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. Geinig! Toevallig hebben wij onlangs voor het eerst met een Tajine gekookt. Zelfde idee maar dan een paar duizend jaar ouder. 😉 (En je moet zelf de tijd in de gaten houden want er zit geen ingebouwde timer in.)

 2. Ha die Sjoerd,

  wat zie dat er goed uit!
  Zou wat voor mij zijn, maar… ik heb al een vochtig huis.
  Nu komt er nóg meer vocht bij, of heb ik het mis?

  Eet smakelijk!
  groetjes van Marlou

  .

 3. Goede morgen Sjoerd, het doet me denken aan de pressurecooker die werkte ook met stoom volgens mij dan toch. In mijn eentje kook ik niet zo uitgebreid meer,dus zo’n geval zal ik me niet aanschaffen en ja. . . waar laat je al die dingen, de kastjes zijn al bijna vol.
  Fijne donderdag gewenst.

 4. Gewoon in een ouderwetse stoompan kan ook, zijn ook nog verkrijgbaar, mijn ouders deden dit al in de eighties, mijn Indische oma weet ik zelfs niet beter van, er zijn vrij veel gerechten die gestoomd moeten worden in Indonesië, eigenlijk onmisbaar in elke keuken zou ik haast zeggen, hahahaha

  X

 5. Ik zag hem laatst ook staan en het lijkt mij ook erg handig. Maar je hebt wel gelijk waar laat je dit apparaat nu weer naast de actifryer, snelgrill, magnatron, frituurpan en alle andere extra kook hulpmiddelen 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.