Zernikepolynomen

Zernikepolynomen

Een wiskundig begrip (1953)
De Nederlandse natuurkundige Frits Zernike (1888-1966) krijgt in 1953 de Nobelprijs voor natuurkunde, voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Hij is ook bekend geworden door de afleiding van polynomen die gebruikt worden om afwijkingen van lenzen in optische systemen te beschrijven. Deze polynomen zijn naar hem vernoemd: Zernikepolynomen.

Dat krijg je als je af en toe verdwaalt op het internet. Nooit geweten dat het een Nederlander was maar dat terzijde. Ik vond dit bij het Genootschap Onze Taal. Maar dat zal wel bij iedereen hetzelfde zijn, je zoekt wat en vervolgens kom je van alles tegen waar je niet naar zocht, maar die wel op zo’n moment je zoektocht verstoren. Af en toe zelfs zo erg dat je uiteindelijk niet meer weet wat je nou werkelijk zocht. Zo ging dat ook met het opruimen van onze postbak thuis. Mijn vrouw wilde na een mail van de belastingdienst snel aan de slag, alles klaargelegd en blijkt dat dat we pas vanaf 1 maart kunnen invullen. Maar goed de stapels rekeningen zijn weer eens doorgeworsteld en de postbak is alweer bijna leeg, leuker kunnen we het niet maken, wel lastiger. Alleen dat zegt de belastingdienst er niet bij, alleen vaarwel blauwe envelop…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

  1. Het blijft een heikel en heidens karwei! Dat verdwalen op internet herken ik Je blijft maar interessante onderwerpen tegenkomen. ’s Avonds na het journaal klap ik mijn toverdood open en voor ik het weet wordt het buiten alweer licht 😉
    Lieve groet

  2. Goede morgen Sjoerd, van mij hoeft alles niet digitaal te worden, maar ja ik heb er niets in te zeggen. Die Zernikepolynomen zijn mij al evenzeer een raadsel als de belasting. Maar voor de belasting heb ik een man die dat al een tijd voor mij regelt.
    Ik wens je een fijne dinsdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: