Cinema Royal
Cinema Royal

Cinema Royal

click to see the picture big

bVision & Photography

Het gebouw in Tel Aviv (foto boven) wat Mario enkele weken geleden op zijn blog had staan en welke foto ik hier mocht gebruiken deed me denken aan de oude Cinema Royal in Heerlen. Alhoewel hij hier op een foto van damian-brenninkmeyer-architecture.com (foto onder) er nog hagelnieuw uitziet lijkt het doek te zijn gevallen voor dit door Architect Peutz ontworpen monument. De gemeente had al plannen om de later aangebouwde zalen te verwijderen en het gebouw te verkopen of verhuren aan geïnteresseerden, maar helaas de een na de ander liet het afweten. Ondanks de historische waarde van het gebouw lijkt men te gaan voor sloop, het nu al beruchte en verguisde Maankwartier gaat voor. Daarvoor moet alles wijken.
De bouw van het door Frits Peutz ontworpen Royal Theater start in 1937 en in minder dan 100 dagen wordt het gebouw opgetrokken uit het door Peutz zo geliefde beton en glas. Het theater wordt geopend op 29 januari 1938. Het was een van de grotere bioscopen in de buurt met meer dan 1100 zitplaatsen. Gelegen bij het station en het busplein was het een ideaal voor een avondje film. De hele mijnstreek kon hier makkelijk komen zonder ver te moeten lopen. Als dit markante gebouw ook nog uit het straatbeeld verdwijnt blijft er weinig meer over uit de tijd van de mijnen die Heerlen lange tijd tot een toonaangevende winkelstad hebben gemaakt in het zuiden van het land. Langzaam loopt Heerlen leeg.

click to see the picture big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. Dag Sjoerd,

  ja… de twee gebopuwen lijken spreken op elkar.
  Ik zou het echt heel erg jammer vinden als het gesloopt werd.
  Hier in Haarlem hebben we ook een soort van “sloop-burgemeester” gehad. Bah! Als ik ‘m nu zie lopen wil ik hem uitfoeteren om al die mooie gebouwen die hij heeft laten slopen. En actie hielp niet.
  Ik vind het nóg erg!!
  Ga op de barricade!!

  groet van Marlou

  .

 2. Ik kan me nu voorstellen dat jij aan Heerlen moest denken toen je mijn foto zag. Het zou zonde zijn als het gebouw gesloopt zou worden. Anders kun je altijd nog naar Tel Aviv gaan.. er is daar in de buurt genoeg te zien.

  Love As Always
  Di Mario

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: