Tiep- of splaakgeblek
Tiep- of splaakgeblek

Tiep- of splaakgeblek

Afgelopen week werd ik geconfronteerd met iets dat ik iemand onbewust heb aangeleerd. Ik kan sneller denken dan typen, daardoor sla ik met typen woorden over. Als ik dan klaar ben met denken en alles staat op papier, vul ik de ontbrekende woorden aan, pas daarna corrigeer ik mijn zinsopbouw om tot een logisch geheel te komen. Zo weet ik zeker dat ik het idee wat ik in mijn hoofd had ook daadwerkelijk op papier krijg. Doe ik het rustig aan dan gaat het fout en dwaal ik onderweg af.
Ik heb jarenlang samen gewerkt met een jongere collega, die mijn gedachtengang in deze ook heeft overgenomen. Tijdens een vergadering werkte hij ook op deze manier, en vertelde er meteen bij dat hij dat van mij geleerd had. Eerst de essentie aan het papier toevertrouwen daarna uitwerken als concept en als laatste pas kijken of het ook voldoet aan de Nederlandse taalgebruiken. Hij vergat er alleen bij te vertellen dat ik een eigen grijze spelling gebruik… Gelukkig nemen de heden ten dage gebruikelijk spellingcontroles me veel werk uit handen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. RenéSmurf

  Aha, die manier. Ik verzin altijd de zinnetjes in mijn hoofd en daarna tik er een paar bij en dat is het dan. En spelling heb ik niet zoveel mee.

 2. hanscke

  Ik heb mijzelf geleerd mijn het schrijven van mijn gedachten, en later het tikken ervan. zo snel te doen waardoor ik mijn gedachten bij kan houden. Ik let dan niet op stijl- of spellingsfouten, dat doe ik inderdaad later.

 3. Kakel

  Ik heb hetzelfde met verhalen schrijven. Zolang ik alles opschrijf wat er in me op komt, gaat het prima. Maar zodra ik op spelling of grammatica ga zitten letten, droogt de stroom op. Je hebt het heel goed aangepakt, vind ik!
  Lieve groet

 4. In deze tijd van haast is het ook bijna niet te doen: typen wat je denkt. Maar er schijnt al een woordverzinner op de markt te zijn, althans bij de whatsapp. Twee letters en het ding formuleert al een woord. Meestal wat je in gedachten hebt maar soms ook niet. Nadenken blijkt maar weer eens onmisbaar te zijn.

 5. hahaha ja dat heb ik dus ook nog, dat ik vaak blijkbaar woorden verkeerd typ, dat was ooit met een C is geleerd nu een k is of ook kan… ik blijf dat gek vinden, maar goed, wat moeten onze voorouders wel niet hebben gedacht toen het vleesch ineens gewoon vlees werd 😉

  Overigens heb ik dus een typediploma gehaald op een iets modernere machine, maar wel met hamers geleerd, al mochten we tijdens tentamens wel al op een elektrische met stekkers natuurlijk en correctielint werken 😉

  X

 6. Ha die Sjoerd,

  jaja… mijn gedachten gaan ook altijd sneller dan mijn pen!
  En als ik wat ik schrijf niet even nalees staan er hele rare dingen!

  Lekker toch!

  Dag!
  groetjes van Marlou

  .

 7. Goede morgen Sjoerd, misschien heb ik niet erg veel nieuwe ideeën die ik uit moet werken. Ik typ ook erg langzaam, dus als de spellingscontrole aanstaat, verbeter ik mijn fout maar zo snel mogelijk. Die oude typemachine is leuk om te zien, op zo’n geval, heb ik ook nog zitten rammelen.
  Voor vandaag wens ik je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.