Oliemolen Weustenrade
Oliemolen Weustenrade

Oliemolen Weustenrade

click to see the picture big

bVision & Photography

De voormalige Oliemolen van Weustenrade is een rijksmonument, het hoofdgebouw bestaat uit mergel, baksteen en vakwerkdelen; de lagere zijvleugels haaks hierop zijn vakwerk. Het ligt aan de Geleenbeek waar de op waterkracht aangedreven molen zijn werk deed Toevallig vond ik op het web een pentekening van Jo Wijnhoven uit 1997 en een bijpassende foto was zo gevonden in mijn archief. Ik kom hier regelmatig langs op weg naar Somewhere Else.
Uit Wikipedia haal ik de volgende tekst:
Rond 1800 of eerder is de watermolen gebouwd als oliemolen. In het midden van de 19e eeuw had de watermolen een onderslagrad met een breedte van 55 centimeter en een doorsnede van 5,9 meter. In de jaren 1880 verving men het onderslagrad door een middenslagrad met een breedte van 55 centimeter en een doorsnede van 5,64 meter. Daarbij bracht men ook een krop aan tegen het rad (kroprad). In de jaren 1950 was de Geleenbeek gekanaliseerd waardoor de molen niet meer direct aan de beek lag. Rond 1960 ging de molen buiten bedrijf en werd het gebouw gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning. In 1973 heeft er nogmaals een restauratie plaatsgevonden. De molenstenen zijn de originele maalstenen uit de molen.

click to see the picture big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

  1. Prachtig mooi…. Ik weet nog de molen of wat het ook was in Mechelen, Zuid Limburg, op het dorp, die staat er nog en werkt ook nog, watermolen ook? Geen idee eigenlijk, is al zolang geleden, maar daar doet deze mij aan denken 😀

    X

  2. Goede morgen Sjoerd, een mooi gebouw echt een monument. Ik moet altijd even wennen ale ik molen hoor en een watermolen zien, die heb je hier nergens geloof ik, alleen windmolens, maar hier is ook altijd wind in Zeeland. Die is ook meestal tegen als je op de fiets bent 😉
    Ik wens je een fijne dinsdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.