Als kool – door Frank
Als kool – door Frank

Als kool – door Frank

Mijn plantjes, de “Nachtschone(n)” groeien als kool. Nog geen twee weken geleden waren er alleen maar puntjes die net boven de grond uit kwamen, nu zijn het alle echte plantjes. Elke morgen krijgen ze vers getapt water, en ze lusten al een hele kwartliter per dag met zijn allen. Die wat de gele bloemen moeten gaan krijgen, groeien harder dan de plantjes die rode bloemen hebben als ze groot zijn. Of dat altijd zo is weet ik niet maar ik zie het over de hele bak. Ik heb op de kweekbakken wel de kleur geschreven die het uiteindelijk moet gaan worden, maar zonder dat is ook aan de steeltjes duidelijk te zien, welke rood en welke geel worden. Ze blijven nog even binnen in huis vanwege de eventuele nachtvorst, maar nog een weekje denk ik, dan gaan ze alvast naar de grotere potten.

Mirabilis Jalapa, het wonder van Peru of in het Engels: the four o’clock flower (de vier uur bloem}, is de meest geteelde variant van de Mirabilis plant, en ze bestaan in een waaier van kleuren. Mirabilis betekent in het Latijn ‘prachtig’ en Jalapa is naar het schijnt een veel voorkomende plaatsnaam in Midden- en Noord-Amerika. Mirabilis Jalapa werd al gekweekt door de Azteken, voor medicinale en ook decoratieve doeleinden. Er wordt verteld dat de plant, al in 1540 door zeelieden vanuit de Peruaanse Andes is meegebracht naar Europa. Een leuk weetje is dat aan dezelfde plant soms meerdere kleuren bloemen kunnen groeien

rood
geel

12 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.