Saporoshez (SAS 966)

Saporoshez (SAS 966)

click to see the picture big

bVision & Photography

Deze Saporoshez is eigendom van een collega en heb ik gefotografeerd op het bedrijventerrein bij ons kantoor. Het autootje werd gebouwd tussen 1966 en 1972 in de Ukraine door Saporisky Awtomobilebudinwy Sawod (SAS). De auto heeft een zelfdragende carosserie welke gebaseerd is op de NSU Prinz 4. Niets mis mee want NSU maakte mooie auto’s. Zo mocht ik zelf ooit eens rijden in een NSU Prinz 1000 TTS, een echt scheurijzer.

click to see the picture big

bVision & Photography

De motor is een 4 cilinder 1197 cc in V-vorm met 40 pk. De auto staat bekent als SAS 966. In Europa kon je deze wagen ook aantreffen als Yalta of Jalta. Voor degene met verstand van auto’s, gooi een chevrolet corsair en een NSU prinz 1000 bij elkaar en je krijgt… een SAS 966. Zoek het maar op.

click to see the picture big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. logbankje

  Mijn oom heeft een NSU Prinz 4 jaren in de schuur laten staan omdat hij niet meer kon rijden.
  Maar die lijkt inderdaad heel veel op de Saporoshez. Hans

 2. Mijn eerste reactie was bij de eerste foto dat het een NUS tje was, en die ik al lang niet meer heb gezien.
  Maar die SAS was mij, net als vele niet bekend.
  Zo te zien in goede staat en eentje om te bewaren zou ik zeggen.

  1. Toen ik in de jaren 80 in de DDR was had een vriend van mij ook zo’n model. In de volksmond noemde men dit een Sattelfrosh (kikker met zadel)… Net als de trabant die blauwe wolke werd genoemd…

 3. Goede morgen Sjoerd, ik ken dit merk ook niet, maar het is een auto zoals we die als kind tekenden, vierkant een duidelijke voor en achterzijde met netjes het zitgedeelte in het midden 🙂
  Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: