Mayonaise zelf maken – koken voor je plezier (1)

Mayonaise zelf maken – koken voor je plezier (1)

Ik kook nu al een aantal jaren en vond eigenlijk dat enkele recepten het waard zijn om gedeeld te worden, vandaag het eerste, een begin, en als het aanslaat volgen er meer. Tips en tricks uit de keuken…
Het met de hand bereiden van mayonaise vond ik altijd een heel gedoe, veel te lastig en ik hield altijd ingrediënten over (eiwit). Maar met de komst van de staafmixer en het goede recept ben ik helemaal om. Heerlijk gewoon en geen enkel vergelijk met de kunstmatige mayonaise. Hier vindt iedereen dat in ieder geval. Ik heb het recept aangepast aan onze behoeften en maak maar 300 ml. Dat is ruim voldoende voor ons. Gebruik wel een maatbeker die niet te ruim is, anders gaat het effect verloren.

Ingrediënten:
2 eieren
2 el (dragon)azijn
1/2-1 el Dyon mosterd
300 ml Arachideolie
peper – zout

Bereiden:
Breek de eieren in een hoge maatbeker en echt, het hele ei, niet alleen de dooier.
Voeg de azijn, mosterd en Arachideolie toe.
Kruid met peper en zout.
En nu de truc waardoor het werkt:
Zet de staafmixer nog niet aan en laat hem langzaam zakken in het mengsel waarvan de eieren onderin staan. Zet daarna de staafmixer aan, let even op dat het ei-mengsel kleurt en trek dan de staafmixer geleidelijk van beneden naar boven. U krijgt zo een gladde mayonaise. Zelfgemaakte mayonaise is ca een week houdbaar, niet langer door de verse eieren… Met de mixer bereide mayonaise bewaar je uiteraard in de koelkast.

aanvulling:
U kunt ook andere olie nemen, zoals maisolie of druivenpitolie. of een gedeelte van de olie vervanger door olijfolie. Uiteraard is ook de keuze van de mosterd geheel aan u, ik gebruik Dyon mosterd. U bent met het maken van de mayonaise een minuut of 10 bezig thats all…. En wilt u Aioli, doe er een teentje of twee knoflook bij. Het recept is afgeleid van een recept van de Belgische topkok Peter Goossens, waar ik een groot fan van ben.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

  1. Ik heb het nog nooit gedaan (zelf mayonaise maken), maar je maakt dat het wel heel simpel lijkt. Misschien maar eens over mijn koudwatervrees heen stappen. Die Peter Goossens kan lekker koken, hé? Ik hing altijd aan zijn lippen als hij op tv was. Ben sowieso gek op kookprogramma’s. Maar al die opgedane kennis in de praktijk brengen is er helaas (nog) niet bij. 😉

  2. Zelfgemaakte is veeeeel lekkerder dan die zure Calvé troep. Maarrrr…… ik heb wel een geweldig alternatief gevonden en dat is de mayo van De Oliemolen. Toevallig ken ik de eigenaar van deze sauzenfabriek en ik moet zeggen dat ik het sinds ik de eerste fles heb gebruikt het niet meer nodig vind om zelf mayo te maken.

  3. Dat is nu exact een reden dat ik nog nooit zelf mayo heb gemaakt, het klopwerk, maar wie weet, op deze manier, dat ik het een keer ga proberen, al eet ik het niet zo heel vaak en zo wel, dan is het vaak laatste moment beslissing, hahaha

    X

  4. Goede morgen Sjoerd. Ik eet haast nooit mayonaise. Wel weet ik dat we die vroeger thuis altijd zelf maakten, tenminste toen ik kind as. We hadden er zelfs een klopgeval bij (geen mixer alles met de hand) waaraan je een zwengel had om de mayo te draaien. Dat zat in het deksel verwerkt, in dat deksel ook een gootje met een gat, daardoor voegde je langzaam de olie toe aan het mengsel van eieren , mosterd en azijn. Jouw mayo ziet er lekker uit, ik hoop dat hij net zo lekker zal smaken voor jullie.
    Fijne dinsdag gewenst.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: